NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 29 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Nederlandse massaclaim tegen Amerikaanse techbedrijven strandt in rechtbank 29 december 2021 16:46 29-12-21 16:46 Laatste update: 3 uur geleden Update: 3 uur geleden 41 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De massaclaim onder aanvoering van The Privacy Collective, een Nederlandse stichting die optreedt tegen schending van privacyrechten, tegen de Amerikaanse techbedrijven Oracle en Salesforce is woensdag door de rechtbank Amsterdam als niet-ontvankelijk verklaard. De rechter brengt daarom geen oordeel uit. The Privacy Collective startte de massaclaim tegen Oracle en Salesforce in augustus 2020. Het collectief zei dat de bedrijven de privacy van tien miljoen Nederlandse internetgebruikers hadden geschonden.De techconcerns zouden veel informatie van mensen hebben verzameld om persoonlijke profielen van gebruikers samen te stellen. Vervolgens zouden de profielen worden doorverkocht aan bedrijven, zodat die gericht aan gebruikers kunnen adverteren.Omdat de bedrijven hiermee de Europese privacywet zouden schenden, probeerde The Privacy Collective een schadevergoeding van 11 miljard euro te vorderen.Internetgebruikers konden hun steun aan de claim betuigen met een klik op een duimicoontje. Op die manier werden 75.000 likes verzameld. Maar de rechtbank van Amsterdam oordeelt dat de claimstichting hiermee niet kan aantonen dat het voldoende representatief is voor de groep belanghebbenden. Ook is niet vast te stellen dat de mensen die op het duimpje hebben geklikt ook daadwerkelijk zijn benadeeld. Geen nieuwe kans voor massaclaim The Privacy Collective heeft daarnaast geen contactgegevens van de belanghebbenden geregistreerd. Daardoor kon het collectief geen contact met hen houden, iets wat volgens de wet wel moet.De rechtbank biedt The Privacy Collective geen mogelijkheid om de gebreken te herstellen. Wegens een gebrek aan representativiteit is de zaak als niet-ontvankelijk bestempeld. De massaclaim is dan ook gestrand voordat de zaak inhoudelijk kon worden behandeld.Overigens lieten Salesforce en Oracle in 2020 weten dat de claim “ongegrond en misleidend” is. , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here