Bekijk de samenvatting van de cross in Dendermonde:

De grote entree van Van der Poel

Na drie wedstrijden en evenveel demonstraties ging Wout van Aert op tweede Kerstdag in Dendermonde op zoek naar een vierde zege van het seizoen. Een sinecure zou dat niet worden, want ene Mathieu van der Poel maakte zijn langverwachte entree in het veld.

Overal waar de wereldkampioen start valt er iets te beleven, dat bewees Van der Poel door meteen uit te pakken met een kanonstart. Vanaf rij 3 reed hij zich op 1, 2, 3 tussen de mensen.

Van Aert had wat langer nodig om op toerental te komen in de modder, maar toen ook hij zijn ritme vond, sloot hij al snel vooraan aan bij Van der Poel en een uitstekende Toon Aerts. Het drietal mocht onderling bikkelen om de dagzege.

Toen Aerts op een helling wegschoof, achtte Van Aert zijn moment gekomen om het commando over te nemen. De Belgische kampioen zette druk, Van der Poel boog, maar barstte nog niet. Aerts plooide zich ondertussen vierdubbel.

Van Aert, Van der Poel en Aerts kleurden de wedstrijd.

Van Aert behoudt foutloos rapport

De twee reuzen van het veld hielden nog enkele ronden een kat-en-muisspel, maar halfweg koers moest de Nederlander er toch aan geloven. Van Aert reed weg, de strijd was beslecht.

Van Aert bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit in de Dendermondse drek en had aan de meet 49 seconden voorsprong op de wereldkampioen, Aerts volgde als knappe derde op 1’18.

In de achtergrond was de schade nog groter, getuige de 9e plaats van Wereldbekerleider Eli Iserbyt op 3’13. Hij ziet Michael Vanthourenhout, vandaag 4e, wat puntjes terugnemen in het klassement, al blijft zijn voorsprong enorm.

Van Aert wint dus voor het tweede jaar op rij in Dendermonde en behoudt zijn perfecte rapport deze winter. Bovendien houdt hij samen met Van der Poel een statistiek van vorig seizoen in ere: waar de Grote Twee starten, verdelen ze onderling plekken 1 en 2.

Lees ook:

Wereldbeker veldrijden

Van der Poel 2e bij comeback: “Mijn prestatie lag in lijn met de verwachtingen”