,

Twee oud-medewerkers van Vestia, vastgoedbeheerder Christiaan B. en medewerker sociaal beheer Mischa W., speelden een sleutelrol in de fraude met aanbestedingen die zich afspeelde van 2015 tot 2018. Zij gaan voor 2,5 en 1 jaar de gevangenis in.

Maar ook de bestuurders van de bedrijven die met de fraude meededen en  tussenpersonen hebben straffen gekregen, variërend van negen maanden celstraf tot 240 uur taakstraf. Zij maakten zich schuldig aan omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. 

Nauwkeurig te werk

De rechter benadrukte in het vonnis hoe nauwkeurig de veroordeelde Vestia-medewerkers en de tussenpersonen al die tijd te werk gingen. Zo werd precies bijgehouden welk bedrijf welke opdracht gekregen had, tegen welke bedragen en hoeveel geld er vervolgens onderling te verdelen was.

,

De bedrijven zelf moeten boetes betalen, oplopend tot 50.000 euro. Terwijl de veroordeelde bedrijven en personen daarnaast ook een schadevergoeding moeten betalen aan Vestia. Door de manipulatie wist Vestia van niets en werden contracten met de frauderende bedrijven getekend. Zo betaalde Vestia te hoge en vervalste rekeningen. Het bedrijf schat de totale schade zelf in op bijna drie miljoen euro.

Geldzucht

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank zwaar laten meewegen dat het gros van de fraudeurs zich alleen maar hebben laten leiden door hun geldzucht. Voor de betrokken Vestia-medewerkers geldt dat zij het vertrouwen hebben beschadigd dat mensen mogen hebben in een semipublieke organisatie als Vestia. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here