NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zaterdag 25 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Oeps, je hebt een fraudebelletje opgenomen: wat moet je nu doen? 25 december 2021 05:29 25-12-21 05:29 Laatste update: 42 minuten geleden Update: 42 minuten geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Je wordt gebeld door een anoniem of buitenlands nummer en drukt argeloos op de groene knop. Al snel blijkt dat je een fraudeur aan de lijn hebt en je hangt meteen op. Wat moet je nu doen? Er wordt steeds vaker gewaarschuwd tegen fraudebelletjes. Criminelen bellen je op in een poging je persoonlijke gegevens te achterhalen, die ze vervolgens misbruiken om bijvoorbeeld bij je bank binnen te komen.Soms is zo’n belletje van een ‘echt’ persoon, op andere momenten zijn die belletjes geautomatiseerd. Dan hoor je een bandje dat beweert dat je bijvoorbeeld voor de rechter wordt gedaagd en aan de lijn moet blijven om je informatie te delen. Direct opgehangen: loop je nog risico? De oplichters willen dat je privégegevens met ze deelt. Is er een kans dat je wordt opgelicht als je dat niet hebt gedaan? “Nee”, benadrukt Tanya Wijngaarde van Fraudehelpdesk. “Een gevaar zien wij niet als mensen alleen opnemen.”Je hoeft niet meteen bang te zijn voor hoge belkosten. Daar is alleen sprake van als jij een buitenlandse fraudeur vervolgens zelf terugbelt. “Dus zorgen maken is voor zover wij weten niet nodig, want ze hebben eigenlijk niets van je, ook geen toegang tot je telefoon of iets dergelijks.”Dreigementen die fraudeurs aan de telefoon uiten, zijn volgens Wijngaarde daarom meestal “pure bluf”. Wel weten de fraudeurs dat je telefoonnummer actief is, omdat je hebt opgenomen. Dus er is een kans dat ze je vaker gaan bellen.Je kunt altijd aangifte doen van een poging tot phishing. Dat kan volgens de politie alleen bij een lokaal bureau, waar je dan een afspraak moet maken. Engelse neptelefoontjes lastig te herkennen Recent werd gewaarschuwd voor een nieuwe golf aan neptelefoontjes, waarbij een Engelstalig bandje dreigt met een aangifte of andere problemen. Die zijn volgens Wijngaarde lastig te herkennen. “Ze komen van gespoofte Nederlandse 06-nummers, dus je herkent ze pas als je hebt opgenomen.””Heel algemeen zeggen wij meestal dat je telefoontjes uit een ander land waar je geen binding mee hebt beter kunt negeren.” Met andere woorden: neem alleen op als je een buitenlands nummer ook herkent. Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.Wijzig cookie-instellingen , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here