,

Het idee komt uit de koker van Saudi-Arabië. Afgelopen mei presenteerde dat land het plan om niet iedere vier, maar iedere twee jaar een WK-voetbal te organiseren.

De wereldvoetbalbond FIFA deed er meteen onderzoek naar en presenteerde de uitkomsten deze week. De conclusie: iedere twee jaar een WK levert de FIFA bijna 4 miljard euro extra aan inkomsten op, bijna een verdubbeling. En het grootste deel van dat geld kan door de machtige bond worden overgemaakt naar de landen die er de voetbalsport verder mee kunnen promoten. Het tweejaarlijkse toernooi moet er komen voor mannen en vrouwen. 

Slecht idee

Het zorgt voor een tweedeling in de internationale voetbalwereld. In Azië, Afrika en Noord-Amerika zijn voetbalbonden enthousiast. Nu moeten landen in die regio’s vier jaar wachten om de eigen ploeg eens een keertje tegen spelers van het niveau Mbappé, Messi of Frenkie de Jong te zien spelen.

Dat mag wel wat vaker, vinden ze daar. En kleine voetballanden die sowieso vrijwel nooit meedoen aan een eindtoernooi kunnen jaarlijks rekenen op extra miljoenen voetbalsubsidie. Dus doe maar, is hun reactie.

,

Maar de traditionele voetbalcontinenten zien het totaal niet zitten. De Europese voetbalbond UEFA publiceerde afgelopen week een onderzoek waaruit blijkt dat Europese voetbalbonden gezamenlijk 2,5 tot 3 miljard euro per vier jaar minder inkomsten binnenhalen als er twee keer zo vaak een WK komt.

Volgens het onderzoek dat de UEFA liet doen zullen de uitzendrechten en sponsordeals onder druk komen te staan.

Meer geld maar waarvoor?

Het WK wordt daarnaast vanaf 2026 uitgebreid van 32 naar 48 landen in het eindtoernooi. Dat betekent meer wedstrijden op het WK, waar de FIFA dan de recettes voor incasseert.  

Volgens de KNVB wordt het uiteindelijke hogere doel van de FIFA, namelijk armere voetballanden helpen, er niet mee bereikt. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: “Dit laat het voetbal niet groeien in de rest van de wereld. Terwijl wij in Europa er wel mee verliezen.”

,

Export van het Nederlandse voetbal