,

Dat is een schamele stijging van 0,25 procent van het nettoloon ten opzichte van vorig jaar, aldus het bedrijf. Bij de berekening ging Visma Raet uit van een modaal inkomen van 2855 euro per maand dat komend jaar gelijk blijft.

De cijfers zijn mede het gevolg van de hogere pensioenpremie van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PfZW) komend jaar. “Met de stijging van de premie met 0,4 procent hebben zorgprofessionals volgend jaar een zeer minimale stijging in het nettosalaris”, zegt Joke van der Velpen, Manager Wet- en Regelgeving bij Visma Raet.

‘Premiestijging nodig’

Hoewel de pensioenfondsen er dit jaar relatief goed voor staan en kortingen van de baan lijken, is de premiestijging nodig, zegt PfZW. Mede door de aanhoudend lage rente verwacht het bedrijf minder inkomsten uit beleggingen.

,

Inflatie door dak

Nu ook de inflatie door het dak gaat, lijkt er voor veel werknemers weinig over te blijven. De Tweede Kamer wil dat het kabinet volgend jaar 600 miljoen euro extra vrijmaakt voor salarissen voor zorgpersoneel.

De lonen in de sector zouden structureel lager zijn dan in andere sectoren en er is minder perspectief voor groei.

,

,

SER

Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde dit jaar een verhoging van de salarissen. Zonder extra geld dreigt het tekort aan personeel nog groter te worden.

Het is van groot belang om mensen die nu al in de zorg werken te behouden voor het vak én om de komende jaren ook zij-instromers te porren om voor een baan in de zorg te kiezen, stelt de SER. Alleen op die manier kan de groeiende vraag naar zorg gedekt worden.

,

Bekijk ook: waarom een hoger salaris voor de zorg helemaal niet zomaar kàn

Iedereen gunt medewerkers in de zorg een flinke salarisverhoging. Toch kan dat niet zomaar. Het bonnetje voor dat hogere loon komt bij iemand terecht.