NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zondag 19 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Ja, schermtijd is schadelijk voor kinderen, en zo help je ze te minderen 18 december 2021 15:57 18-12-21 15:57 Laatste update: 14 uur geleden Update: 14 uur geleden 152 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Door veel schermgebruik en weinig buitenlucht gaan de ogen van kinderen rap achteruit, waarschuwen oogartsen. Schermgebruik helemaal verbieden is niet haalbaar, beseffen orthopedagogen Caroline van Breda en Gertruud Schalen, maar minderen kan vaak wel. De experts geven tips voor een kerstvakantie met zo min mogelijk schermen. Kinderen spelen minder vaak buiten en kijken vaker van dichtbij, waardoor hun ogen vergroeien. Die schade is blijvend, waarschuwt oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC en het Radboudumc.De oogarts adviseert om kinderen in de leeftijd tot twee jaar geen telefoon of tablet in handen te geven. Voor kinderen tussen de twee en vijf jaar oud is het advies maximaal één uur per dag en voor kinderen tussen de zes en tien jaar maximaal twee uur.Maar schermgebruik verminderen is makkelijker gezegd dan gedaan, beseft orthopedagoog-generalist Van Breda van Jeugd in de Praktijk. “Op een telefoon of tablet gebeurt altijd iets. Voor elke knop waar je op drukt, word je beloond. Dat werkt verslavend. Voor volwassenen is het vaak al lastig om hun telefoon weg te leggen, maar voor kinderen al helemaal.” Tips om schermtijd te verminderen Ouders die worstelen met het schermgebruik van hun kinderen een schuldgevoel bezorgen helpt niet, vindt ook orthopedagoog Schalen van Studio Gertruud. Ze dringt erop aan niet te snel te oordelen, maar meer compassie te tonen en ouders opties te geven om schermgebruik te verminderen. De orthopedagogen delen een aantal praktische tips: Bewaar schermpjes uit het zichtLeg telefoons en tablets weg, zodat kinderen ze niet de hele tijd zien. Van Breda: “Zodra er een schermpje in de buurt is, zijn kinderen geneigd om het te pakken. Als je schermpjes opruimt, hebben kinderen eerder oog voor hun eigen speelgoed.” Bedenk nieuwe rituelenGa na op welke moment je vooral schermtijd inzet en bedenk een nieuw ritueel. Schalen: “Vaak wordt schermtijd ingezet als oppas, bijvoorbeeld tijdens het koken. Maar je kunt ook een mand met speelgoed vullen, die je alleen tevoorschijn haalt als jij gaat koken. Of je kunt kinderen betrekken bij het koken door ze bijvoorbeeld komkommer te laten snijden.” Maak een lijst met alternatievenBedenk samen met je kind alternatieve activiteiten. Van Breda: “Kinderen die bijvoorbeeld veel gamen, weten soms niet eens meer wat ze verder nog kunnen doen. Bij de skatebaan om de hoek zijn ze misschien nog nooit geweest. Help ze door verschillende opties op te schrijven.” Onderbreek het spelen nietHaal kinderen niet uit hun concentratie. Schalen: “Als kinderen helemaal opgaan in hun spel, dan zijn we snel geneigd om een compliment uit te delen: ‘Wat een mooie toren!’ Maar je kunt zo’n compliment beter bewaren voor als je kind een pauze inlast. Hoe minder je het spel onderbreekt, hoe langer een kind zichzelf kan vermaken.” Geef een baby niet te veel speelgoedHoe minder speelgoed, hoe beter kinderen kunnen spelen. Schalen: “Voor een baby van drie maanden oud zijn drie speeltjes echt al genoeg. Als kinderen te veel speelgoed krijgen, dan raken ze snel afgeleid en komen ze eigenlijk niet tot spelen.” Geef zelf het goede voorbeeldGa na hoe je als ouder zelf met schermtijd omgaat. Van Breda: “Als je kinderen verbiedt om een hele middag achter een beeldscherm te kruipen, maar ondertussen zelf continu op je telefoon kijkt, dan is dat voor kinderen heel lastig om te begrijpen.” Wees niet te streng voor jezelfSchalen: “Soms wil je dat je kind zich even zelf vermaakt. De ene dag lukt dat met een stickervel, de andere dag met kleien, dan weer met een boekje en een andere keer met een tablet of telefoon. Maar dan zijn er wel vier dagen voorbij, waarop je maar één keer een schermpje hebt gegeven. Ik denk dat het ouders veel meer helpt om die vrijheid te voelen dan om een krampachtige houding in te nemen als het om schermtijd gaat.” Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.Wijzig cookie-instellingen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here