,

Elf raadsleden stemden voor en acht stemden tegen de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, zodat het datacentrum er kan komen.

Kansen voor Zeewolde

De lokale partijen CDA, VVD en Zeewolde Liberaal hadden allemaal oog voor de kansen die het grote datacenter Zeewolde en de regio kan bieden. Dan gaat het om het aantal banen, extra belastingopbrengsten en het gebruik van restwarmte.

Ook PvdA/GroenLinks zei na veel vragen vanuit partijleden en een ‘ontzettend lastig besluit’ voor de komst van het datacentrum te zijn. Dat geldt ook voor D66, dat zei dat ‘een nieuwe industrie vraagt om lef’.

,

Felle tegenstanders van het plan bleken ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde, met samen acht zetels net niet genoeg voor een meerderheid. Volgens hen zijn de twijfels over het juiste gebruik van restwarmte en de grote hoeveelheid stroom die het datapark vraagt, te groot. “Wij vinden het onverantwoordelijk om een komende generatie met dit energievraagstuk op te zadelen”, zei Leefbaar Zeewolde.

GroenLinks ‘op eigen houtje’

De positie van de fractie van PvdA/GroenLinks leek op voorhand cruciaal. De instemming ontlokte op Twitter de afkeuring van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. “Zowel lokaal als landelijk willen PvdA en GroenLinks dat het datacenter in Zeewolde on hold gaat”, schrijft ze. “We hebben landelijke regels nodig voor dit soort energie-intensieve industrie. De fractie in Zeewolde – die slechts in de naam GroenLinks is – heeft helaas op eigen houtje geopereerd”

,

,

Meta zelf laat in een reactie weten ‘blij’ te zijn met de beslissing van de gemeenteraad. Wel benadrukt het bedrijf dat er nog veel werk verricht moet worden voordat de investeringsbeslissing genomen kan worden. “De komende periode blijven we in gesprek met de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden”, aldus een woordvoerder.

,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here