NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Vrijdag 17 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Gevoelige nederlaag Johnson bij tussentijdse verkiezingen na nieuw schandaal 17 december 2021 10:48 17-12-21 10:48 Laatste update: 19 minuten geleden Update: 19 minuten geleden 18 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson heeft de tussentijdse verkiezingen in North Shropshire verloren. Het verlies is pijnlijk, omdat de ‘Tories’ de zetel in het kiesdistrict doorgaans met grote overmacht winnen. De kiezers rekenden echter af met de partij van Johnson na een reeks schandalen, waaraan donderdagavond een nieuwe onthulling werd toegevoegd. In North Shropshire wonnen de Liberaal-democraten. Kandidaat Helen Morgan ontving zesduizend stemmen meer dan haar rivaal van de Conservatieve Partij. Ter vergelijking: de partij van Johnson won de zetel in het kiesdistrict in 2019 nog met een verschil van 23.000 stemmen.De tussentijdse verkiezing was nodig omdat het Conservatieve parlementslid Owen Paterson begin november was afgetreden. Hij had volgens een parlementair comité tegen betaling gelobbyd voor bedrijven en daarmee de parlementaire regels overtreden.Door het verlies van de ‘veilige’ zetel zullen veel andere Conservatieven ook vrezen voor hun eigen plek. De twijfels of Johnson nog wel de juiste partijleider is, zullen daarmee ook toenemen. Binnen de Conservatieven werd al hardop nagedacht over het vervangen van Johnson. Zie ook: Willen de Britse Conservatieven premier Johnson nog na 'schandaalweek'? Britse media melden aanwezigheid Johnson op ‘verboden tuinfeestje’ De premier ligt onder vuur door de verschillende feestjes die zijn medewerkers zouden hebben georganiseerd in de vorige winter. Strenge coronamaatregelen stonden dat niet toe.Ook Johnson was bij enkele samenkomsten aanwezig. Donderdagavond werd bekendgemaakt dat hij in het voorjaar een tuinfeestje had bijgewoond. De premier zou aanwezigen hebben verteld dat “ze wel een drankje hebben verdiend” en zou zelf ‘slechts’ een kwartier aanwezig zijn geweest. Volgens zijn woordvoerder werd de tuin “regelmatig gebruikt voor besprekingen”.Morgan wees na haar overwinning in North Shropshire naar de problemen bij de ‘Tories’. “Vanavond hebben de mensen van North Shropshire gesproken namens het hele Britse volk. En ze hebben luid en duidelijk gezegd: Boris Johnson, het feest is voorbij.”Partijvoorzitter van de Conservatieven Oliver Dowden sprak zijn vertrouwen uit in Johnson. “Als je kijkt naar de grote beslissingen, heeft de premier het goed voor elkaar.” , Zie ook: Willen de Britse Conservatieven premier Johnson nog na 'schandaalweek'?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here