NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Donderdag 16 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Rutte hoeft nog niet te rekenen op gehoopte samenwerking met oppositie 16 december 2021 12:52 16-12-21 12:52 Laatste update: 14 minuten geleden Update: 14 minuten geleden 44 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , VVD-leider Mark Rutte ziet zijn gehoopte toenadering naar de oppositie vooralsnog stranden. GroenLinks, PvdA en SP willen een besparing van een kleine 5 miljard euro uit het coalitieakkoord van tafel, dat zou volgens de partijen bewijzen dat er samengewerkt kan worden. Rutte vindt dat een brug te ver. “Er worden miljarden bezuinigd in de zorg. Terwijl er niets gebeurt met de zorgsalarissen, het eigen risico intact blijft en er niets wordt gedaan aan de marktwerking in de zorg”, zei SP-leider Lilian Marijnissen.Ook Jesse Klaver (GroenLinks) werd niet vrolijk toen hij het coalitieakkoord las. “Hoeveel ic-plekken zijn erbij gekomen? Hoeveel ic-verpleegkundigen? Hoeveel spoedeisende hulpafdelingen?”PvdA-leider Lilianne Ploumen is niet tevreden over een voorgenomen bezuiniging in de jeugdzorg. “Als het deze coalitie menens is, dan maakt het die bezuiniging ongedaan.”De partijleiders van de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie benadrukten woensdag tijdens de presentatie van het coalitieakkoord dat ze graag samen willen werken met de oppositie. Niet alleen om als één blok vanuit de Kamer de regering te controleren – de kerntaak van het parlement – maar simpelweg ook vanwege het feit dat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Zie ook: Coalitieakkoord is niet af, juist om vertrouwen te winnen Zorgkosten dreigt ‘koekoeksjong’ te worden “Het coalitieakkoord is niet af”, zei Rutte woensdag als uitnodiging richting de oppositie.Toch was het direct al wegstrepen van de zorgbesparing van een kleine 5 miljard euro voor de VVD-leider een brug te ver. Het is volgens hem namelijk geen bezuiniging, maar een noodzakelijke beteugeling van de alsmaar stijgende zorgkosten, al jaren de grootste kostenpost van de rijksbegroting.”Als we die stijgende kosten niet afremmen, dan hebben we een groot probleem”, zei de beoogd nieuwe premier. Het zorgbudget dreigt anders “het koekoeksjong” te worden dat andere uitgaven aan bijvoorbeeld klimaat, onderwijs en veiligheid uit het nest kiepert.De coalitie wordt hierin gesteund door een advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De kwaliteit van de zorg staat onder druk en dat dwingt de politiek om snel scherpe keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Zie ook: Dit zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord ‘Op ons eerste voorstel is het gelijk ‘njet” Het is volgens de oppositieleiders een woordenspel. “Het is kil bezuinigen. Er staan overal minnen. In de verpleeghuiszorg nota bene”, zei Marijnissen. “Als de coalitie dit niet terugdraait, dan vindt het de SP lijnrecht tegenover zich. Dit is een valse start.”Ook Klaver wilde nog vandaag een toezegging. “Ik ga deze dag niet afsluiten zonder dat er iets verandert aan de zorgparagraaf. Haal die bezuiniging eruit, dan ben ik bereid om te praten over een slimme besparing.”Maar Rutte noemde het voorstel “niet reëel”. De overheidsfinanciën moeten op de lange termijn beheersbaar blijven.Of de oppositie nu te veel van de coalitie vroeg of niet, de weigering van Rutte om het coalitieakkoord direct op dit punt aan te passen zorgde voor chagrijn. Klaver: “We zouden het anders gaan doen. Maar op ons eerste voorstel is het gelijk ‘njet’.” 184Analyse: ‘Coalitieakkoord is achterstallig onderhoud van vorig kabinet’ , Zie ook: Coalitieakkoord is niet af, juist om vertrouwen te winnen , Zie ook: Dit zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here