NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Dinsdag 14 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Minder fraudemeldingen rond Black Friday en Sinterklaas, wel meer schade 14 december 2021 16:35 14-12-21 16:35 Laatste update: 27 minuten geleden Update: 27 minuten geleden 2 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De Fraudehelpdesk heeft dit jaar in aanloop naar Black Friday en Sinterklaas minder meldingen ontvangen van fraude bij webwinkels dan vorig jaar, meldt de organisatie desgevraagd aan NU.nl. De schade liep wel op: van bijna 91.000 euro in 2020 naar 135.500 euro dit jaar. De Fraudehelpdesk ziet dit jaar steeds vaker dat het aantal meldingen en/of slachtoffers van online fraude lager ligt dan vorig jaar, maar dat het schadebedrag hoger is. “Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk”, zegt woordvoerder Tanya Wijngaarde.Er kwamen dit jaar 512 meldingen van fraude bij webwinkels binnen van 1 november tot en met 5 december, de periode voorafgaand aan Black Friday en Sinterklaas. Dat waren vorig jaar 661 meldingen.Van de meldingen bleken 411 mensen daadwerkelijk slachtoffer te zijn geworden van oplichting. In 2020 waren er nog 533 mensen slachtoffer geworden. Maar de schadebedragen lagen dus wel lager.De Fraudehelpdesk kreeg van begin november tot 5 december via het callcenter 749 meldingen binnen van phishing, waarbij criminelen met nepmailtjes of sms’jes naar persoonlijke data hengelen, zoals inlog- en bankgegevens.Er werden 15 mensen daadwerkelijk slachtoffer en het totale schadebedrag kwam neer op 100.573 euro. Dat is veel meer dan in 2020, toen er 31 slachtoffers waren die samen 18.876 euro kwijt waren.Overigens zijn de phishingcijfers niet helemaal compleet. “Dit wordt voor een groot deel ook via een online formulier gemeld”, zegt Wijngaarde. “Maar dat is iets minder zuiver, omdat mensen zelf vakjes aanvinken en geen financiële schade kunnen melden.” , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here