Ruim verslag van de WB in Val di Sole bij de vrouwen

Van Empel rijdt bijna van start tot finish op kop

Zoe Bäckstedt won gisteren als 17-jarige in de modder van Essen, de 19-jarige Van Empel maakte vandaag de kopstart op het onuitgegeven sneeuwparcours, waarop het constant opletten was.

Het was glijden en schuiven geblazen, maar Van Empel bleef heel de tijd rustig. Achter haar waren Rochette en Vos, die haar rentree maakte in de wereldbeker na 2 zeges in de VS, ook goed weg, Betsema maakte een snelle val snel weer goed.

Van Empel maakte het minste fouten en reed steeds met haar neus opmerkzaam in de wind. De inhaalrace van Puck Pieterse naar 4 werd abrupt gestopt na een val met zadel- en kettingproblemen.

Vos verloor ook veel tijd met een vastzittende ketting en kon pas weer bij nummer 9 Sanne Cant inpikken.

Van Empel had 20 seconden op Betsema en 25 op Rochette bij het ingaan van de 3e ronde, waar Cant 5e lag.

Vos verliest veel tijd na kettingpobleem in 2e ronde

Thriller in slotronde, Vos met alle risico

Van Empel leek foutloos op weg naar de zege, achter haar zette Rochette Betsema danig onder druk. De Nederlandse, die de WB-leiding kon overnemen door de afwezige WB-leidster Brand, begaf en zou nog terugvallen naar 5.

Rochette ging als een speer op zoek naar Van Empel, die voor het eerst wat barstjes leek te vertonen. Vos was ondertussen ook weer helemaal onder stoom gekomen en Lechner en Betsema voorbijgeraasd.

Van Empel had 9 seconden op Rochette en minder dan 20 seconden bij de voorlaatste passage aan de finish. Vos nam alle risico’s en stoof Rochette voorbij, een hapering van de ervaren Nederlandse leek Van Empel het voordeel te geven.

Maar de 19-jarige moest zelf voet aan grond zetten op de brug, Vos hijgde plots in haar nek. Leek dan toch de ervaring het op de jeugd te halen? Vos nam het ultieme risico bij de laatste hindernis en ging binnendoor, maar ze bleef hangen aan het paaltje en viel.

Van Empel bleef recht en vierde 100 meter verder haar eerste zege bij de profs. Vos had gegokt en verloren en finishte tweede, voor Rochette. Betsema had aan een 5e plaats niet genoeg om Brand uit de WB-trui te rijden.

Ontknoping van het Jaar! Van Empel wint in Val di Sole, na val in het slot van Vos

Van Empel: “Even verbouwereerd toen Vos passeerde”

Voor Van Empel was het haar eerste wereldbekerzege. “Even dacht ik nochtans dat ik het podium niet meer zou halen, omdat ze heel hard aankwamen”, sprak ze na afloop. “Maar ik ben hard blijven rijden.”

Op 200m van de finish ging Vos haar toch voorbij: “Ik was even verbouwereerd. Ik stond even stil door haar val, maar daarna zat ik snel op de fiets en won ik alsnog. Ongelooflijk, ik ben heel blij met mijn eerste wereldbeker.”

Vos kon leven met de tweede plaats. “Dat paaltje stond jammer genoeg in de weg. Op het eind nam ik risico’s om terug te keren. Het was een alles-of-nietspoging, want ik wist dat de laatste rechte lijn te kort was om nog te passeren.”

“Nu goed, ik word tweede. Fem heeft een fantastische wedstrijd gereden, eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik nog zo dicht zou eindigen. Ik wist niet goed wat ik vandaag moest verwachten van een cross op sneeuw, maar het was leuk om te doen. Er valt te fietsen door die sneeuw, maar het is heel lastig.”

Rituitslag Wereldbeker Val di Sole (vrouwen)Rituitslag Wereldbeker Val di Sole (vrouwen)

    naam resultaat
1 Fem van Empel in 51'50″
2 Marianne Vos op 6″
3 Maghalie Rochette 11″
4 Eva Lechner 23″
5 Denise Betsema 45″
6 Hélène Clauzel 2'03″
7 Alice Maria Arzuffi 2'07″
8 Sanne Cant 2'42″
9 Puck Pieterse 2'54″
10 Silvia Persico 3'35″

Fase per fase

 1. 14 uur 23. Ontknoping van het Jaar! Van Empel wint in Val di Sole, na val in het slot van Vos.

  Ontknoping van het Jaar! Van Empel wint in Val di Sole, na val in het slot van Vos

 2. 14 uur 22. Vos binnendoor, maar valt, Van Empel viert. Maar dat loopt verkeerd af. Vos valt, Van Empel kan wel door en snel 100 meter verder dolblij naar winst. Rochette wordt 3e, voor Lechner en Betsema. Een 5e plaats is niet genoeg om de WB-koppositie over te nemen van Brand. .

  Vos binnendoor, maar valt, Van Empel viert

  Maar dat loopt verkeerd af. Vos valt, Van Empel kan wel door en snel 100 meter verder dolblij naar winst.

  Rochette wordt 3e, voor Lechner en Betsema. Een 5e plaats is niet genoeg om de WB-koppositie over te nemen van Brand.

 3. 14 uur 21. Van Empel met risico. De 19-jarige voelt zich nu letterlijk opgejaagd wild en rijdt zo ook rond. Wie kan het best om met de risico's? Van Empel of Vos? De twee zijn samen. .

  Van Empel met risico

  De 19-jarige voelt zich nu letterlijk opgejaagd wild en rijdt zo ook rond. Wie kan het best om met de risico’s? Van Empel of Vos? De twee zijn samen.

 4. 14 uur 20. Van Empel staat te voet op brug. Fem  van Empel maakt een fout op de brug, waardoor Vos tot op 20 meter nadert. Krijgen we nog een ommekeer? .

  Van Empel staat te voet op brug

  Fem  van Empel maakt een fout op de brug, waardoor Vos tot op 20 meter nadert. Krijgen we nog een ommekeer?

 5. 14 uur 17. 15 seconden. Het ziet er weer wat beter uit voor Van Empel. Vos was genaderd tot onder de 10 seconden, maar de jongeling blijft rustig en komt nooit in paniek. Ze blijft efficiënt rondfietsen. .

  15 seconden

  Het ziet er weer wat beter uit voor Van Empel. Vos was genaderd tot onder de 10 seconden, maar de jongeling blijft rustig en komt nooit in paniek. Ze blijft efficiënt rondfietsen.

 6. 14 uur 16. Vos hapert. Vos gaat hard, te hard? Bergop moet ze even de fiets laten liggen, maar meer dan 2 seconden verliest ze niet. Van Empel leidt nog met 12 seconden. Houdt de youngster stand tegen de ervaren rot? .

  Vos hapert

  Vos gaat hard, te hard? Bergop moet ze even de fiets laten liggen, maar meer dan 2 seconden verliest ze niet.

  Van Empel leidt nog met 12 seconden. Houdt de youngster stand tegen de ervaren rot?

 7. 14 uur 14. Vos op de limiet naar 2. Vos is helemaal los: ze neemt alle risico's en schuurt zo Betsema en Rochette voorbij. Ze ziet Van Empel voor zich uitrijden. .

  Vos op de limiet naar 2

  Vos is helemaal los: ze neemt alle risico’s en schuurt zo Betsema en Rochette voorbij. Ze ziet Van Empel voor zich uitrijden.

 8. 14 uur 12. Rochette nadert tot 9 seconden bij slotronde. Nog 1 ronde: Van Empel lijkt wat barstjes te vertonen. Rochette is onder stoom gekomen en heeft bijna 20 seconden goedgemaakt. Ze gaat de slotronde in met 9 seconden achterstand op Van Empel. Betsema, Vos en Lechner passeren ook allemaal nog onder de 20 seconden achter de koploopster. We krijgen nog een spannend slot. .

  Rochette nadert tot 9 seconden bij slotronde

  Nog 1 ronde: Van Empel lijkt wat barstjes te vertonen. Rochette is onder stoom gekomen en heeft bijna 20 seconden goedgemaakt. Ze gaat de slotronde in met 9 seconden achterstand op Van Empel.

  Betsema, Vos en Lechner passeren ook allemaal nog onder de 20 seconden achter de koploopster. We krijgen nog een spannend slot.

 9. 14 uur 10. 1 wisselzone verschil. Momenteel maakt Rochette op de tweede plaats de beste indruk. Ze vliegt naar voren, Van Empel lijkt wat minder vlot te sturen. Het verschil tussen de 2 is een wisselzone. .

  1 wisselzone verschil

  Momenteel maakt Rochette op de tweede plaats de beste indruk. Ze vliegt naar voren, Van Empel lijkt wat minder vlot te sturen. Het verschil tussen de 2 is een wisselzone.

 10. 14 uur 09.

 11. 14 uur 09. Weekend van tieners? Gisteren in Essen won de 17-jarige Zoe Bäckstedt, de Europese juniorekampioene, doet vandaag de 19-jarige Fem van Empel de Britse dat na? De Nederlandse beloftewereldkampioene rijdt al van bij de start op kop met een redelijke voorsprong.  .

  Weekend van tieners?

  Gisteren in Essen won de 17-jarige Zoe Bäckstedt, de Europese juniorekampioene, doet vandaag de 19-jarige Fem van Empel de Britse dat na? De Nederlandse beloftewereldkampioene rijdt al van bij de start op kop met een redelijke voorsprong. 

 12. 14 uur 06. Geen paniek bij Van Empel. Van Empel blijft rustig de situatie inschatten. De 19-jarige neemt geen risico's en weet dat haar voorsprong groot genoeg is om geen domme dingen te doen. Betsema achter haar wil naar voren en glijdt onderuit, zo kan Rochette haar voorbijlopen. Lechner zit Betsema ondertussen ook al op de hielen. Vos volgt even verder. .

  Geen paniek bij Van Empel

  Van Empel blijft rustig de situatie inschatten. De 19-jarige neemt geen risico’s en weet dat haar voorsprong groot genoeg is om geen domme dingen te doen.

  Betsema achter haar wil naar voren en glijdt onderuit, zo kan Rochette haar voorbijlopen. Lechner zit Betsema ondertussen ook al op de hielen. Vos volgt even verder.

 13. 14 uur 04. Sporen zijn getrokken. De vrouwen zijn een half uur onderweg en de sporen zijn getrokken. De omstandigheden zijn bekend, de gevaarlijke stroken ook. Dus blijven de posities voorlopig vastliggen. Van Empel stevig op kop. Betsema en Rochette volgen in elkaars buurt in de strijd om de 2e plaats. Lechner is 4e, Vos 5e.  .

  Sporen zijn getrokken

  De vrouwen zijn een half uur onderweg en de sporen zijn getrokken. De omstandigheden zijn bekend, de gevaarlijke stroken ook.

  Dus blijven de posities voorlopig vastliggen. Van Empel stevig op kop. Betsema en Rochette volgen in elkaars buurt in de strijd om de 2e plaats.

  Lechner is 4e, Vos 5e. 

 14. Cant rijdt zich vast in de kant. 14 uur 01.

  Cant rijdt zich vast in de kant

 15. 14 uur . Nog 2 ronden. Van Empel passeert nog steeds met haar neus fris in de wind aan de finish. Haar voorsprong op Betsema is gegroeid, Rochette is dichter bij de Nederlandse gekomen. Betsema kan hier een goede zaak doen: de nummer 2 in de wereldbeker kan de kop overnemen, want WB-leidster Lucinda Brand ontbreekt vandaag. Die koos voor een stage. Cant draait als 8e ronde in de sneeuw op 1,5 minuut. .

  Nog 2 ronden

  Van Empel passeert nog steeds met haar neus fris in de wind aan de finish. Haar voorsprong op Betsema is gegroeid, Rochette is dichter bij de Nederlandse gekomen.

  Betsema kan hier een goede zaak doen: de nummer 2 in de wereldbeker kan de kop overnemen, want WB-leidster Lucinda Brand ontbreekt vandaag. Die koos voor een stage.

  Cant draait als 8e ronde in de sneeuw op 1,5 minuut.

 16. 13 uur 59. Cant en Pieterse onderuit. Cant heeft Pieterse, Vos en Clauzel moeten laten passeren. De Belgische rijdt zelf even het spandoek in, maar Pieterse is ook aan het glijden en schuiven, net als Vos. Het kan hier op elke plaats misgaan. De sneeuw is verraderlijk en een parcours waarop de rensters niet veel ervaring hebben. .

  Cant en Pieterse onderuit

  Cant heeft Pieterse, Vos en Clauzel moeten laten passeren. De Belgische rijdt zelf even het spandoek in, maar Pieterse is ook aan het glijden en schuiven, net als Vos.

  Het kan hier op elke plaats misgaan. De sneeuw is verraderlijk en een parcours waarop de rensters niet veel ervaring hebben.

 17. 13 uur 57. Rochette en Cant hebben moeite om fiets onder controle te houden.

  Rochette en Cant hebben moeite om fiets onder controle te houden

 18. 13 uur 56. Van Empel maakt progressie in seizoen. Het is geen verrassing om Van Empel vooraan te zien. De jonge Nederlandse doet het de laatste weken almaar beter in de wereldbeker: 8e in Tabor, 6e in Koksijde en 4e in Besançon. Achter haar vinden we nog steeds Betsema en Rochette terug. Rochette is de 2e van Besançon. Betsema won eerder dit seizoen in de wereldbeker in Zonhoven. .

  Van Empel maakt progressie in seizoen

  Het is geen verrassing om Van Empel vooraan te zien. De jonge Nederlandse doet het de laatste weken almaar beter in de wereldbeker: 8e in Tabor, 6e in Koksijde en 4e in Besançon.

  Achter haar vinden we nog steeds Betsema en Rochette terug. Rochette is de 2e van Besançon. Betsema won eerder dit seizoen in de wereldbeker in Zonhoven.

 19. Wie kan Van Empel van de zege houden? 13 uur 55.

  Wie kan Van Empel van de zege houden?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here