,

Meer dan 99 procent van de al uitgebrachte stemmen zijn vóór verhuizing, maakte het bedrijf zojuist bekend. Dat percentage kan nog een beetje wijzigen als de laatste stemmen binnenrollen, maar niet genoeg om de uitkomst te veranderen.

Vorige maand kondigde Shell aan dat het zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk (VK) wil verplaatsen. Tot nu toe had Shell een ingewikkelde bedrijfsvorm, daar wil het graag vanaf.

,

Sinds de fusie tussen het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie in 2005, heeft Shell twee soorten aandelen (Nederlandse en Britse). Bovendien is het op papier een Brits bedrijf, met een hoofkantoor in Nederland dat dan weer voor belastingen in Nederland gevestigd is.

Daar komt nog eens bij dat houders van de Nederlandse aandelen wel dividendbelasting – dat is een belasting over winstuitkeringen van een bedrijf aan aandeelhouders – moeten afdragen en door een controversiële constructie hoeft dat dan weer niet over de Britse aandelen. Hopeloos ingewikkeld allemaal. Volgens Shell zit die structuur de wendbaarheid van het bedrijf dwars.

Makkelijker zakendoen

Het vereenvoudigen van de bedrijfsstructuur, met één set aandelen en een hoofdkantoor in het VK, maakt het voor Shell eenvoudiger om geld op te halen door nieuwe aandelen uit te geven. Ook is het veel eenvoudiger om overnames te doen.

,

,

Ook het inkopen van aandelen, wat bedrijven doen om hun aandeelhouders te plezieren, wordt veel makkelijker met één aandelenklasse. Nu is dat maar ingewikkeld: bij de inkoop van het ene aandeel is wel dividendbelasting verschuldigd, bij de andere weer niet. Shell wil daar al jaren vanaf.

,

Dividendbelasting

Als volledig Brits bedrijf is Shell helemaal af van alle gedoe over dividendbelasting, waar het al jaren tegen lobbyt in Nederland. In het VK bestaat die belasting namelijk helemaal niet. In een uiterste poging om Shell te behouden, polste het kabinet vorige maand nog of er draagvlak is in politiek Den Haag om toch nog vlug de dividendbelasting af te schaffen, maar al snel bleek dat een kansloze missie.

Shell ontkent overigens dat de dividendbelasting als zodanig de reden is voor de verhuizing, maar de ingewikkelde structuur waar het nu vanaf wil, is wel een direct gevolg van die dividendbelasting.

,

Zeker niet Nederlands

Die dividendbelasting wordt wel onomwonden als reden genoemd om van Shell niet een volledig Nederlands bedrijf te maken, wat natuurlijk ook een optie was geweest om het bedrijf eenvoudiger te organiseren.

Financieel directeur Jessica Uhl benadrukte dat dat ervoor zou zorgen dat aandeelhouders die nu Britse aandelen Shell hebben, straks opeens die extra belasting zouden moeten betalen. Dat was geen optie.

Begin 2022

De precieze datum van de verhuizing staat nog niet vast, maar het bedrijf heeft laten weten dat het in de eerste drie maanden van 2022 moet plaatsvinden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here