NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Vrijdag 10 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , SpaceX lanceert NASA-telescoop voor onderzoek naar zwarte gaten 09 december 2021 16:38 09-12-21 16:38 Laatste update: 10 uur geleden Update: 10 uur geleden 51 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , SpaceX heeft donderdag een telescoop van NASA gelanceerd die röntgenstralen van kosmische bronnen zoals zwarte gaten kan vastleggen. Dat moet wetenschappers meer inzicht bieden in het ontstaan van ruimteobjecten zoals zwarte gaten en supernova’s. “De telescoop moet ons informatie geven over sommige van de bizarste en spannendste objecten in de ruimte”, zegt NASA-topman Thomas Zurbuchen. Dit soort objecten zenden röntgenstralen uit of absorberen die juist. NASA wil daar meer onderzoek naar doen om het heelal beter te begrijpen.De IXPE-telescoop (wat staat voor Imaging X-ray Polarimetty Explorer) bestaat eigenlijk uit drie telescopen die samenwerken om beelden te vormen. Het apparaat zweeft na de lancering in een baan van zo’n 550 kilometer boven de aarde.De telescoop verschilt van andere röntgentelescopen die eerder zijn gelanceerd. Zo gebruikt het apparaat van NASA een techniek waarmee de richting van de stralen kan worden geregistreerd. Dat was eerder niet mogelijk. De IXPE-missie van NASA kostte tot nu toe zo’n 188 miljoen dollar (166 miljoen euro). In 2017 werd ermee gestart.Vanaf volgende maand moet de IXPE-telescoop gaan werken. Daarna zal deze minstens twee jaar actief zijn. NASA kan er vervolgens voor kiezen om de missie te verlengen. In dat geval kan de levensduur van het apparaat worden opgerekt tot twee decennia, zegt NASA-onderzoeker Martin Weisskopf. , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here