NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 08 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Milieudefensie: Nederlandse financiële sector steekt veel geld in ontbossing 08 december 2021 02:40 08-12-21 02:40 Laatste update: 2 uur geleden Update: 2 uur geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , ING, Rabobank en ABN AMRO hebben de afgelopen vijf jaar 3,1 miljard euro aan leningen verstrekt voor goederen zoals soja die vaak ontbossing in de hand werken. Eind vorig jaar staken pensioenfondsen, verzekeraars en banken 362 miljoen euro in deze goederen, blijkt volgens Milieudefensie en Profundo uit eigen onderzoek. Ook investeren Nederlandse financiële instellingen in bedrijven zoals een sojahandelaar die meermaals in verband gebracht is met ontbossing en mensenrechtenschendingen, stelt Milieudefensie in een persbericht. Campagneleider Wouter Kolk noemt de Nederlandse financiële sector “Europees kampioen financieren van ontbossing”.”Midden in een klimaat- en biodiversiteitscrisis zetten wij ons geld in om deze te verergeren en olie op het vuur te gooien! Het is de omgekeerde wereld. Er moet een klimaatplicht komen die vervuilers zoals de financiële instellingen verplicht hun keten ontbossingsvrij te maken.” Zie ook: Gaat de ontbossingsdeal van Glasgow het Amazonewoud (nu echt) redden? 3,1 miljard euro aan leningen met ontbossingsrisico Milieudefensie en Profundo onderzochten de geldstromen tussen Nederlandse financiële instellingen en bedrijven die werken met goederen met groot risico op tropische ontbossing: palmolie, rundvlees, pulp en papier, soja, rubber, cacao en koffie.ING, Rabobank en ABN AMRO pompten tussen 2016 en 2021 3,1 miljard euro aan leningen in deze goederen, waarvan twee derde in palmolie en soja. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken hebben eind 2020 362 miljoen euro in de zes goederen belegd, waarvan driekwart in rundvlees en palmolie. ‘Verban ontbossing uit bedrijfsketen’ Milieudefensie wil dat. de regering werkt aan de invoering van een wet op internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO), inclusief een klimaatplicht die financiële instellingen en andere bedrijven verplicht om ontbossing uit hun keten te verbannen.Daarnaast wil de organisatie dat Nederland er in Europees verband voor pleit dat in de anti-ontbossingwet regels voor de financiële sector worden opgenomen.Het bedrijfsleven wordt onder meer verzocht om financiering in te zetten als hefboom voor de overgang van “industriële plantages in handen van grote bedrijven naar agro-ecologische landbouwsystemen en bosbeheer door de lokale bevolking”. Volg dit onderwerp VolgenKrijg een melding wanneer er een artikel over ontbossing verschijnt. , Zie ook: Gaat de ontbossingsdeal van Glasgow het Amazonewoud (nu echt) redden?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here