Kijktip! Ruim verslag van geweldige GP Formule 1 van Saudi-Arabië

Incidenten alom in Jeddah

“Het snelste stratencircuit in de wereld.” Zo presenteerde het nagelnieuwe circuit in Jeddah zich als decor voor de op een na laatse GP van het F1-seizoen. Lewis Hamilton mocht vanop de pole vertrekken in Saoedi-Arabië, Verstappen startte een rij lager na een duur foutje in de kwalificaties.

 

De razendsnelle en smalle omloop zou garant staan voor spektakel en zo geschiedde ook. Mick Schumacher was de eerste die zijn bolide tegen de kant parkeerde, het was de voorbode van een incidentrijke avond.

 

Tijdens de eerste onderbreking door de safety car riep Mercedes Hamilton naar binnen voor een bandenwissel. Verstappen deed dat niet. Een tactisch slimme zet, zo bleek, want toen de rode vlag niet veel later wapperde mocht Verstappen vanop de eerste plek vertrekken bij de herstart.

 

Die herstart zorgde echter meteen voor een nieuwe portie chaos: Pérez, Russell en Mazepin botsten hard, voor het drietal zat de race erop. Vooral voor Pérez en Red Bull een zware dobber, want de renstal verloor zo kostbare punten in de strijd om de constructeurstitel. 

 

Wat volgde was een opvallend overleg tussen de wedstrijddirectie en Red Bull over een bedenkelijk manoeuvre van Verstappen bij de eerste herstart. Uiteindelijk werd Verstappen twee plaatsjes naar achter geschoven bij de nieuwe herstart. Ocon en Hamilton kregen de eerste rij cadeau.

De safety car had een drukke werkdag.

Hamilton wint onvergetelijk titanenduel met Verstappen

Die herstart zou net als de eerste voor een hoop spektakel zorgen. Verstappen pakte uit met een vintage manoeuvre in de eerste binnenbocht en greep opnieuw de koppositie. Hamilton krabde zich in de haren, rekende snel af met Ocon en kroop in het zog van Verstappen. Het titanenduel diende zich aan.

 

Na nog tweemaal een gele vlag voor incidenten in de achterhoede hadden Verstappen en Hamilton nog tien ronden om onderling om de zege te bikkelen. Hamilton achtte zijn moment gekomen en zette zijn langverwachte aanval in, maar Verstappen gooide zijn nek ervoor en pareerde.

 

De wedstrijddirectie zag er echter een fout in en dwong Verstappen zijn leidersplaats af te staan aan Hamilton. De Nederlander gehoorzaamde en vertraagde, maar zette daardoor Hamilton voor blok, die met zijn voorvleugel het achterwerk van Verstappen aantikte.

 

Een boze Hamilton putte er kracht uit en ging niet veel later wél over Verstappen. De Nederlander kreeg op de koop toe ook nog een tijdstraf van 5 seconden, voor een eerder discutabel manoeuvre. Het pleit was eensklaps beslecht in het voordeel van Hamilton.

 

De Brit pakt in Saoedi-Arabië zijn derde GP op rij en komt door zijn snelste ronde op gelijke hoogte in de WK-stand met Verstappen. Bottas maakte het Mercedes feestje nog compleet door Ocon op de meet op te rollen en de derde plaats te pakken. Volgende week wacht in Abu Dhabi een razend spannende apothéose.

Hét moment van de wedstrijd:

Lees ook:

Formule 1

Boze Verstappen: “Er is veel gebeurd waar ik niet mee akkoord ga”