NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Maandag 06 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Gedupeerden eisen schadevergoeding wegens groot datalek GGD 06 december 2021 03:03 06-12-21 03:03 Laatste update: 6 minuten geleden Update: 6 minuten geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Een nieuwe stichting werkt aan een collectieve schadeclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid wegens een grote dataroof die eerder dit jaar bij de GGD aan het licht kwam. Medewerkers haalden privégegevens van mensen die zich op het coronavirus lieten testen uit de systemen en verkochten die online op de zwarte markt. De initiatiefnemer van de schadeclaim, stichting ICAM, opent maandag een website waarop mensen zich kunnen aansluiten bij de claim. De stichting wil 1.500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden “en dus gestolen konden worden”.Een van de mensen achter de stichting is oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug, die zich al jaren bezighoudt met cyberveiligheid. Ze zegt dat de computersystemen van de GGD’s verkeerd zijn ingericht. “Veel te veel mensen hadden toegang tot de gegevens. Mensen konden zonder controle grote bestanden met persoonsgegevens downloaden.” “Medewerkers waren niet goed geïnstrueerd, niet goed gescreend en wat ze deden werd niet goed bijgehouden. Dan ben je geen slachtoffer, maar had je zelf beter op je winkel moeten letten. De overheid is de grootste verzamelaar van gegevens. Mensen hebben in alle vertrouwen contact gezocht en data afgestaan. Dat vertrouwen moet hersteld worden.”Oosenbrug benadrukt dat ze er begrip voor heeft dat de GGD het druk had met het bestrijden van de corona-uitbraak. “We zitten in een pandemie. Die overkomt je, en het is uitlegbaar dat de systemen niet gebouwd zijn om zo veel gegevens van zo veel mensen te verzamelen. Dat kan gebeuren. Maar we zijn bijna twee jaar verder en het is nog steeds niet op orde. Dat vind ik schadelijk.” Zie ook: Gedupeerden van diefstal GGD-data blijken lang niet allemaal geïnformeerd Gedupeerden kunnen zich kosteloos aansluiten bij claim Stichting ICAM wil eerst in gesprek met het ministerie. Als dat niets oplevert “dan verwachten we in februari de dagvaarding uit te kunnen sturen”.Mensen die zich aansluiten hoeven daar niet voor te betalen. De kosten worden voorgeschoten door een anonieme financier. Die krijgt 20 procent van de vergoeding die deelnemers krijgen als ze de zaak winnen, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag. De hoogte van dat bedrag is niet bekendgemaakt.Het ministerie van Volksgezondheid was niet bereikbaar voor een reactie. , Zie ook: Gedupeerden van diefstal GGD-data blijken lang niet allemaal geïnformeerd , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here