,

Het gaat bijvoorbeeld om aftrekposten van de eigen woning of uitgaven voor specifieke zorgkosten. Mensen kunnen er volgens de Belastingdienst altijd nog voor kiezen de bedragen alsnog anders te verdelen.

Fiscale partners kunnen samen belastingaangifte doen en zo de inkomsten en aftrekposten verdelen. Getrouwde stellen en mensen met een geregistreerd partnerschap zijn bijvoorbeeld fiscale partners.

Belastingvoordeel

Het kan belastingvoordeel opleveren wanneer degene met het hoogste inkomen van de fiscale partners kosten zoals hypotheekrente kan aftrekken. Die vlieger gaat alleen op als de grootverdiener van de twee ook daadwerkelijk in een hogere belastingschijf zit. 

Iedere euro die je mag aftrekken van het inkomen levert bij de meest verdienende partner immers een groter belastingvoordeel op dan bij de minst verdienende partner.  Bijtellingen moeten juist bij het laagste inkomen worden opgeteld.

Voorlopige aanslag

In de komende periode worden ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting verstuurd. De fiscus raadt ontvangers aan om die goed te controleren en waar nodig te wijzigen. Dat kan voorkomen dat iemand moet terugbetalen of bijbetalen.

Sommige mensen ontvangen automatisch een voorlopige aanslag omdat de inschatting is dat ze anders relatief veel moeten bijbetalen bij de definitieve aanslag. Zij kunnen elke maand een deel afdragen, om te voorkomen dat ze in een keer een grote rekening krijgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here