,

De zaak was aangespannen door een groep kleine en middelgrote reisorganisaties. Zij maken zich boos over het feit dat vrijwel alle landen buiten de EU ‘op oranje’ staan. Dat betekent dat de overheid aanraadt om alleen noodzakelijke reizen naar deze gebieden te maken. Vakantie valt daar niet onder.

Onbegrijpelijk

De klagende partijen vinden dat dat advies aangepast zou moeten worden, omdat het zou stammen uit de tijd van voor de vaccins. Ook vinden zij het niet te begrijpen dat je binnen de EU dan wel gewoon zou kunnen reizen, maar daarbuiten niet. Zeker aangezien de coronasituatie in EU-landen vaak beroerder is dan in landen daarbuiten.

“Vaccins beschermen even goed binnen de EU als buiten de EU, iedereen snapt dat”, zei oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel tegen persbureau ANP.

Inconsequent, maar niet onrechtmatig

De rechter beaamt dat het onderscheid tussen EU- en niet-EU-landen inconsequent is, maar dat maakt nog niet dat de reisadviezen ook onrechtmatig zijn. Binnen de EU geldt namelijk vrij verkeer van personen, en dat mag de staat zwaar meewegen.

Ook wilde de rechter de staat niet verplichten om bij het opstellen van de reisadviezen onderscheid te maken tussen gevaccineerde reizigers en ongevaccineerde reizigers, wat de klagende partijen ook als optie aanvoerden.

In de eerste plaats nemen vaccinaties het risico op besmetting niet geheel weg, schrijft de rechtbank. Bovendien is het zo onzeker hoe de pandemie zich ontwikkelt, dat de staat de vrijheid moet hebben om niet te kiezen voor onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.

,

Teleurgesteld

Van Eijndhoven reageert teleurgesteld op de uitspraak. “We zitten al twee jaar met corona in de wereld en het is niet gelukt om enige variant buiten de deur te houden.” Volgens hem zijn inreisverboden en negatieve adviezen dan ook zinloos.

Toch is het volgens hem niet alleen maar kommer en kwel op dit moment. Volgens van Eijndhoven neemt het aantal boekingen, ondanks de gewraakte reisadviezen, toe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here