,

Veertigduizend van de vijftigduizend mensen die zich hebben gemeld als gedupeerde hebben een eerste beoordeling gehad. Zo’n zestig procent van hen komt in aanmerking voor compensatie. Het grootste deel van deze groep heeft intussen een eerste uitbetaling van 30.000 euro gekregen.

Veel gedupeerden hebben meer schade. De integrale beoordeling van de dossiers kost veel tijd. Eind dit jaar zijn 8000 mensen volledig gecompenseerd. “We weten dat er nog heel veel ouders wachten en dat we ook nog wel een tijd bezig zijn om er voor te zorgen dat we iedereen op een goede manier helpen”, zegt Van Huffelen.

,

De zwaarste gevallen komen nu als eerste aan de beurt. Verder krijgen ouders die zich melden sneller uitsluitsel of ze recht hebben op compensatie. Ook krijgen gemeenten een grotere rol. Deze maatregelen moeten zorgen voor een snellere afhandeling.

De laatste maanden melden zich steeds vaker mensen die geen toeslagengedupeerde blijken te zijn. Volgens de staatssecretaris zijn het meestal geen gelukszoekers, maar gaat het om mensen andere problemen, zoals met schulden. “Maar zij kunnen niet door de hersteloperatie worden geholpen.”

,

,

Wie door de toeslagenaffaire zijn of haar huis of baan is verloren, kan na compensatie nog aankloppen bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Tot nu toe heeft die commissie zo’n zeventig zaken behandeld.

Enkele tonnen

De hoogste vergoeding voor geleden werkelijke schade bedraagt enkele tonnen. De helft van de gedupeerden die aanklopt bij de CWS krijgt niks. In de gevallen dat wel een aanvullende schadevergoeding is toegekend, bedraagt die gemiddeld 37.000 euro.

Een veelgehoorde klacht van gedupeerden die naar de CWS stappen, is dat de commissie te streng zou zijn. Beloofd was dat voldoende zou zijn dat ‘aannemelijk is’ dat schade voortvloeit uit de toeslagenaffaire. Volgens gedupeerden en hun advocaten moeten ze desondanks harde bewijzen overleggen.

,

Helft ouders die naar Commissie Werkelijke Schade stapt krijgt extra compenatie.