,

Het project gaat om de ondertunneling en verbreding van ringweg A10 en uitbreiding van de openbaar vervoerstations aan de zuidkant van de hoofdstad. Oorspronkelijk zou dit project zo’n 2 miljard euro gaan kosten en af zijn in 2028. 

,

Door allerlei tegenslagen, waaronder een ruzie tussen de bouwers en opdrachtgevers, is het project nu op z’n vroegst in 2032 af, maar mogelijk pas in 2036. En dat is niet het enige, er is nog eens zo’n 1,2 miljard euro extra nodig om de klus te klaren. 

Wie betaalt wat?

Dat geld zal moeten worden opgehoest door de gemeente Amsterdam en de rijksoverheid. De grote vraag is alleen hoe de pijn verdeeld zal worden. Omdat het kabinet demissionair is zijn hier nog geen afspraken over gemaakt. 

Het uitblijven ervan is inmiddels de grootste bedreiging voor het afmaken van het project, staat in de halfjaarrapportage over de eerste helft van dit jaar. Die is deze week pas gepubliceerd door demissionair minister Barbara Visser (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat. 

Forse vertraging dreigt

Hoe langer het besluit uitblijft, des te groter de kans op ‘forse vertraging’. Zonder de toezegging dat de 1,2 miljard er komt, kunnen delen van het project waar nog geen contracten over zijn met aannemers niet worden aanbesteed. 

Visser schrijft de Tweede Kamer dat zij en de gemeente er nog niet uit zijn. “Zuidasdok ziet de urgentie van dit risico toenemen”, werd eind juni al gewaarschuwd. De tijd begint inmiddels wel te dringen. Als er in maart van volgend jaar geen duidelijkheid is, loopt de toch al vertraagde planning in het honderd. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here