NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Donderdag 02 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Belarussische KGB zette volgens Facebook nepaccounts in om onrust te zaaien 02 december 2021 07:44 02-12-21 07:44 Laatste update: 2 uur geleden Update: 2 uur geleden 33 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Meta, het moederbedrijf van Facebook, zegt te kunnen bewijzen dat de Belarussische geheime dienst KGB nepaccounts heeft ingezet om onrust te zaaien over de migrantencrisis bij de grens tussen Belarus en Polen. De bevindingen zijn opgenomen in een rapport van het bedrijf. De nepaccounts plaatsten kritische berichten over Polen in het Engels, Pools en Koerdisch, meldt Meta. “Daaronder waren beelden van Poolse grenswachters die rechten van migranten zouden schenden.” Om de nepaccounts vorm te geven, werden sommige accounts voorzien van profielfoto’s die met behulp van deepfaketechnologie door een computer zijn gegenereerd.Meta zegt 41 Facebook-accounts met een link met de Belarussische KGB te hebben herkend en verwijderd. Ook zijn vier Instagram-accounts en vijf Facebook-groepen gewist.Het is al wekenlang onrustig bij de Pools-Belarussische grens, waar Belarus duizenden migranten de EU instuurt. De Belarussische dictator Alexander Lukashenko zou de EU met migranten willen overspoelen om een ruzie uit te vechten. De EU strafte Belarus onder meer omdat Lukashenko’s regime geweld gebruikt tegen tegenstanders en de persvrijheid er onder druk staat. Ook nepaccounts die probeerden migranten uit EU te houden Meta ontdekte overigens ook een Pools netwerk van nepaccounts waarvan de gebruikers zich voordeden als migranten uit het Midden-Oosten. Deze gebruikers probeerden migranten ervan te overtuigen dat ze niet naar de Europese Unie moeten komen. Wie achter die berichten zit, is niet bekend.”In de berichten beweerden de gebruikers van nepaccounts hun eigen negatieve ervaringen bij de oversteek van Belarus naar Polen te delen”, schrijft Meta. “Ze deelden berichten waarin stond hoe moeilijk het leven in Europa was. Ook schreven ze over een strikt antimigrantenbeleid in Polen en neonazistische activiteiten die op migranten waren gericht.” Zie ook: Belarus stuurt duizenden migranten de EU in: wat is er aan de hand? , Zie ook: Belarus stuurt duizenden migranten de EU in: wat is er aan de hand? , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here