NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 01 december 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Overheid mag van rechter doorgaan met scannen van autokentekens 01 december 2021 12:11 01-12-21 12:11 Laatste update: 3 uur geleden Update: 3 uur geleden 636 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De Nederlandse overheid mag voorlopig kentekens van auto’s blijven scannen om te zien of de eigenaar nog openstaande boetes heeft of wordt gezocht door justitie. Dat oordeelde een rechter in Den Haag woensdag. Belangenorganisatie Privacy First had een kort geding aangespannen met als doel de opsporingsmethode te laten verbieden. De rechter doet geen inhoudelijke uitspraak over automatische kentekenplaatherkenning of Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Er is volgens de rechter geen “spoedeisend belang”, omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis afgewezen.Privacy First vindt dat ANPR de privacy van burgers schendt. De stichting noemt de opsporingsmethode “totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”.De belangengroep noemt het oordeel van de rechtbank “onbegrijpelijk”. “Bij een dagelijkse massale privacyschending per definitie sprake is van spoedeisend belang om die schending te laten stoppen”, zegt Privacy First, dat op korte termijn een bodemprocedure tegen de ANPR-wetgeving start en overweegt een spoedappèl in te stellen tegen het huidige vonnis bij het Hof Den Haag.Het Openbaar Ministerie zegt dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is. Dat mag als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan toestemming voor geven. Het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven. , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here