• Sleutelmoment: Na de verplichte “lichtpauze” brengen Bako en Van Rossom de vlam in de pan met een alley oop, een dunk en een driepunter. De Belgen dichten de kloof en gaan op en over Servië.
  • Man van de Match: Sam Van Rossom, terug bij de Belgian Lions na enkele jaren afwezigheid, nam de regie in handen in het slotquarter. Hij dirigeerde België naar de stuntzege.
  • Statistiek: Jean-Marc Mwema werkte af aan 100 procent. Hij maakte 11 cruciale punten: 3 driepunters en een lay-up zonder misser.

Belgian Lions boeken knappe zege tegen Servië in de WK-kwalificatiecampagne

Het venijn zit in de staart in België-Servië

Drie quarters lang moesten de Belgian Lions de wet van de sterkste ondergaan tegen Servië, de nummer 6 van de wereldranglijst. Onder leiding van tovenaar Teodosic leken de Serviërs alles onder controle te hebben.

 

Maar na een onderbreking door een probleem met het licht in de zaal in Bergen zakte het Servische blok als een pudding in elkaar. Sam Van Rossom dirigeerde, Ismael Bako dunkte en Jean-Marc Mwema schoot met scherp.

 

De Servische voorsprong smolt als sneeuw voor de zon en in de slotfase was het al België wat de klok sloeg. Van Rossom nam het heft in handen en forceerde de beslissing met een rake driepunter en een cruciale score vanaf de vrijworplijn: 73-69.

 

België staat met 2 zeges aan kop in groep A van de WK-kwalificatie. De zege tegen Servië is vooral een bonus voor de volgende ronde, want die punten worden meegenomen.

“Ik moet België feliciteren, het is een verdiende zege”

“We hebben een ongelooflijke tweede helft gespeeld”, zo reageerde bondscoach Dario Gjergja. “We wilden de hele match in de buurt van Servië blijven, en we wisten dat we problemen gingen hebben met Milos Teodosic.”

 

“In het laatste kwart hebben we het ritme gevonden. We hebben een ongelooflijke tweede helft gespeeld. De spelers hebben het geen seconde laten hangen. Deze zege is nog mooier dan die tegen Litouwen (in de voorronde voor EuroBasket 2022, nvdr.).”   

 

Sam Van Rossom blonk uit met 20 punten. “We zijn er 40 minuten in blijven geloven, dat was de sleutel in deze match”, reageerde de spelmaker. “Bij de rust stonden we achter (29-41) en tegen een team als Servië wisten we dat we niet binnen twee minuten zouden terugkeren. We begonnen goed na de pauze, en dat heeft ons vertrouwen gegeven.”

 

Svetislav Pesic, bondscoach van Servië, was groots in de nederlaag. “Ik moet België feliciteren, het is een verdiende zege. We hadden de match onder controle gedurende een bepaalde tijd, waarna we te veel balverlies leden.”

 

“Daardoor kwam onze tegenstander opnieuw in de match. Ze kregen vertrouwen met enkele makkelijke baskets”, zegt Pesic. “We wisten dat België veel intensiteit in de defense zou steken, met veel druk. Het begin van het vierde kwart was fataal voor ons. We moeten hier lessen uit trekken.”

Bekijk de hoogtepunten van de Belgische comeback

Van Rossom: “Altijd leuk om naar de Lions terug te keren, zeker als het wedstrijden zijn zoals vandaag”

Statistieken van de Belgian Lions

  punten rebounds assists
Sam Van Rossom 20 4 3
Ismael Bako 14 11 5
Jean-Marc Mwema 11 6 4
Retin Obasohan 10 3 2
Hans Vanwijn 6 4 1
Pierre-Antoine Gillet 5 2 0
Alexandre Libert 5 0 2
Thomas Akyazili 2 0 0
Andy Van Vliet 0 2 0
Quentin Serron 0 1 0

Uitslagen en stand

programma groep A  
Slovakije België 57-83 verslag
België Servië 73-69 verslag
België Letland 25/02/22  
Letland België 28/02/22  
België Slovakije 30/06/22  
Servië België 03/07/22  
stand in groep A
    M W V +/- ptn
1. België 2 2 0 +30 4
2. Servië 2 1 1 -3 3
3. Letland 1 0 1 -1 1
4. Slovakije 1 0 1 -26 1

De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatieronde. De resultaten van de 1e ronde worden meegenomen naar de 2e groepsfase, waarin 12 Europese landen zich kunnen plaatsen voor het WK.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here