NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zondag 28 november 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Dit weten we over de nieuwe coronavariant die tot zorgen leidt 26 november 2021 12:45 26-11-21 12:45 Laatste update: 3 uur geleden Update: 3 uur geleden 812 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Meerdere Nederlanders die vrijdag zijn teruggekomen uit zuidelijk Afrika hebben hoogstwaarschijnlijk de nieuwe coronavirusvariant opgelopen en meegenomen naar Nederland. Ook in onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België zijn mensen besmet met de nieuwe variant. Dit weten we inmiddels over deze mutatie van het virus. Volg dit onderwerp VolgenOntvang meldingen bij belangrijk nieuws over varianten van het coronavirus Hoe heet de nieuwe variant? De wetenschappelijke naam van de variant is B.1.1.529. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de variant omicron genoemd, een verwijzing naar de Griekse letter ‘o’. Eerdere varianten werden door de WHO ook al vernoemd naar een letter uit het Griekse alfabet. Denk bijvoorbeeld aan de beta- en de deltavariant. Zie ook: Griekse letters voor coronavirusvarianten om stigmatisering tegen te gaan Is deze variant gevaarlijk? Volgens de WHO betreft het een “zorgelijke” variant, een zogeheten “variant of concern”. Uit onderzoek blijkt dat de variant besmettelijker is dan andere zorgelijke virusvarianten. Ook het ECDC, het Europese RIVM, bestempelde omicron eerder op de dag al als “zorgelijk”.Een “variant of concern” is net iets anders dan een zogeheten “variant of interest”, zoals omicron woensdag en donderdag nog werd beschreven. In die laatste categorie is er te weinig over de variant bekend om écht de alarmbel te luiden. Wetenschappers onderzoeken de variant dan nog.Omicron is de vijfde coronavirusvariant die wordt aangewezen als ‘variant of concern’. Dat gebeurde eerder met de alfa-, beta-, gamma- en deltavariant.Een woordvoerder van het RIVM erkent dat het duidelijk is dat de variant afwijkt van eerdere vormen. Het is nog niet bekend of mensen er zieker van worden. Maar een besmettelijker variant zorgt hoe dan ook voor méér zieken. 104Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie Waar komt de variant vandaan? De meeste besmettingen met de nieuwe virusvariant zijn tot nu toe vastgesteld in Zuid-Afrika. De variant dook eveneens op in andere Afrikaanse landen, zoals Botswana, Zimbabwe en Namibië. Er zijn ook enkele gevallen gevonden in Hongkong.Vrijdagmiddag maakte de Belgische minister van Volksgezondheid bekend dat de variant ook in België is aangetroffen. Zaterdag bleek dat ook zo in Engeland, Duitsland en hoogstwaarschijnlijk ook Nederland.De variant ontstond mogelijk in Afrika, doordat daar nog niet veel mensen zijn gevaccineerd. Wanneer maar een klein deel van de bevolking antistoffen heeft, kunnen er makkelijker nieuwe varianten ontstaan. Werken de vaccins ook tegen deze nieuwe variant? Dat is nog niet zeker. Er is nog weinig onderzoek gedaan omdat de nieuwe variant nog niet veel voorkomt.Het is bij elke nieuwe variant afwachten hoe goed de bestaande vaccins werken. Vaccins bleken eerder al wel goed te werken tegen nieuwe varianten, zoals de deltavariant.Fabrikanten van coronavaccins in de Europese Unie hebben beloofd hun vaccin “onmiddellijk” aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Zie ook: Fabrikanten hebben volgens EU beloofd vaccins aan te passen aan varianten Wat wordt er gedaan om verspreiding te voorkomen? Het Verenigd Koninkrijk stelde donderdagavond als eerste een vliegverbod in voor vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Nederland deed vrijdagochtend hetzelfde, veel andere landen volgden.Er gelden voorwaarden voor Nederlanders die willen terugkeren vanuit een land waarvoor het vliegverbod geldt. Zij moeten zich bij vertrek en aankomst laten testen. Bij thuiskomst moeten ze verplicht in quarantaine.Een deel van de positief geteste Nederlanders die uit Zuid-Afrika terugkwamen, logeert momenteel in een quarantainehotel bij Schiphol. En nu? De vraag is nu hoeveel mensen er al besmet zijn, en of het virus zich beperkt tot de Nederlanders die zijn teruggekeerd uit Afrika. Als zij netjes in isolatie blijven, zou het virus zich in theorie nog kunnen beperken tot alleen die mensen. Maar de kans bestaat dat zij al andere passagiers hebben aangestoken. Daarnaast bestaat de kans dat het virus al vóór vrijdag in Nederland was en nu rondgaat. Ook kan het virus uit België of Duitsland worden meegenomen.Toen eerdere varianten, zoals de deltavariant, in Nederland waren gevonden, bleek het virus al niet niet meer tegen te houden. Dat kan nu ook het geval zijn. Als dat zo is, zal deze variant het waarschijnlijk ‘winnen’ van de deltavariant, omdat deze besmettelijker is. Na verloop van tijd zullen verreweg de meeste mensen die besmet raken de omicronvariant oplopen. Is het per se slecht nieuws als de omicronvariant rondgaat? Dit alles klinkt als slecht nieuws en dat kan het ook zeker zijn. Maar het zou ook goed nieuws kunnen zijn, zei de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst eerder op zaterdag.Want we weten nog helemaal niks over het ziekteverloop van een omicronbemetting. Misschien word je er zieker van dan van de andere varianten, misschien even ziek of misschien juist minder ziek. En dat laatste het geval is, zou het juist goed nieuws zijn dat mensen niet meer besmet worden met de deltavariant, maar met de omicronvariant.Kortom, het is afwachten wat de WHO ontdekt over deze variant. Het kan nog alle kanten op. Maar dat deze variant meer mensen zal besmetten als die in Nederland rondgaat, is iets wat zeker is. En de ziekenhuizen kunnen er maar weinig nieuwe patiënten bij hebben. , Zie ook: Griekse letters voor coronavirusvarianten om stigmatisering tegen te gaan , , Zie ook: Fabrikanten hebben volgens EU beloofd vaccins aan te passen aan varianten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here