,

Of de scholen daadwerkelijk sluiten is nog onzeker. Het Outbreak Management Team (OMT) is verdeeld over de wenselijkheid van de maatregel en uiteindelijk is het aan het kabinet. Zekerheid is er morgenavond tijdens de persconferentie. 

Als de scholen wel sluiten dan is dat niet voor het eerst. Vorig jaar zaten ouders en werkgevers in hetzelfde schuitje. Maar mocht je toch in de problemen komen dan is het goed om te weten wat je rechten als werknemer zijn, zegt Frank Penders, advocaat arbeidsrecht van Otis Advocaten.

Heb je een vitaal beroep?

De overheid heeft vorig jaar een uitzondering gemaakt voor mensen met vitale beroepen. Heb je een vitaal beroep dan kunnen je kinderen overdag wel terecht op school. “Check even of je valt onder zo’n vitaal beroep en praat dan even met de school”, zegt Penders. 

,

Ga in gesprek met je baas

Heb je geen vitaal beroep ga dan in gesprek met je baas als je in de problemen komt. “Ik denk dat partijen er vaak heel goed uitkomen”, zegt Penders. Werkgevers begrijpen goed hoe vervelend het kan zijn als de overheid besluit de scholen te sluiten, bovendien hebben ze zelf vaak ook kinderen. 

“Als je het echt niet kan bolwerken dan kan je er niet vanuit gaan dat je sowieso recht hebt op doorbetaling van loon”, zegt Penders. Samen een oplossing verzinnen ligt dus voor de hand. “Denk aan het inzetten van vakantiedagen en opnemen van onbetaald verlof.” 

,

,

Calamiteitenverlof 

Kom je er niet uit de eerste paar dagen dat de scholen dichtgaan dan vindt Penders het niet gek om een beroep te doen op het calamiteitenverlof. Als een school gesloten wordt door de overheid vanwege corona kan het even duren voordat opvang en begeleiding voor de kinderen is geregeld. 

“Het is echt een wettelijk recht dat je hebt. Ik ben van mening dat scholen die sluiten een beroep hierop rechtvaardigt”, zegt hij. 

“Het is wel een hele beperkte oplossing Het gaat maar om een paar uur of hoogstens een paar dagen”, zegt Penders. “Toch kan dat voor groot deel een oplossing zijn als de scholen sluiten en je snel moet schakelen thuis.” 

,

De Jonge: 'Er komen stevige maatregelen'