,

Alliander verwacht de komende jaren 1,2 miljard euro per jaar te investeren in de energie-infrastructuur. Dat is nodig, omdat het elektriciteitsnet tegen de grenzen aanloopt door de groeiende vraag.

Op steeds meer plekken in Nederland zit het elektriciteitsnetwerk vol. Nieuwe of uitbreidende grootverbruikers, zoals een school of een supermarkt, kunnen daardoor niet meer zomaar worden aangesloten.

Ook het terug leveren van groene stroom van zonne- en windparken komt bijvoorbeeld in de knel.

,

Alle aandeelhouders

Het bedrijf heeft alle 76 aandeelhouders gevraagd om naar rato bij te dragen aan die uitbreiding, in totaal gaat het om zo’n 600 miljoen euro.¬†Gelderland heeft ruim 44 procent van de aandelen en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Volgens gedeputeerde Jan Markink wil de provincie bijdragen aan de energietransitie. Daarnaast betaalt Alliander 2 procent rente over het geleende bedrag. Het levert daarom meer op dan wanneer het geld op een bankrekening blijft staan.

Of andere aandeelhouders ook gaan bijdragen is nog niet bekend, zij moeten voor 1 december een reactie geven.

Miljarden nodig

Onderzoekers van PwC berekenden eerder dat aanpassingen aan het Nederlandse stroomnet ruim 100 miljard euro aan investeringen vereisen tot 2050.

Omdat de netwerkbedrijven daarvoor niet genoeg eigen vermogen hebben, zullen consumenten en de overheid voor zeker 40 miljard euro moeten bijspringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here