NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 24 november 2021 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Vijf manieren om niet online te worden opgelicht op Black Friday 24 november 2021 16:43 24-11-21 16:43 Laatste update: 4 uur geleden Update: 4 uur geleden 57 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Black Friday, Sinterklaas en Kerst staan voor de deur. Dat betekent dat veel mensen online spullen kopen. Een periode waarin het geld rolt, maar ook een tijd waarin je als koper op je hoede moet zijn voor oplichters. Als mensen meer spullen bestellen, worden over het algemeen ook oplichters actief, vertelt Tanya Wijngaarde. Zij is woordvoerder van de Fraudehelpdesk, een onafhankelijk meldpunt waar mensen frauduleuze praktijken kunnen aangeven. “Dit zagen we ook vorig jaar in december. Toen was er een duidelijke piek van het aantal meldingen van fraude tijdens het online shoppen.”En dat terwijl online fraude op zichzelf al bezig is aan een opmars. De politie ontving in 2019 3.045 aangiftes van oplichting door webwinkels, waar dat in 2020 steeg tot 8.080. Dit jaar staat de teller inmiddels op 15.732, zegt de politie tegen het AD.”Het belangrijkste bij bestellen via internet is dat je eerst checkt en dan bestelt”, licht Wijngaarde toe. Dat kun je volgens haar doen op vijf manieren. 1. Check reviews Het eerste dat je kunt doen, is het lezen van reviews. Wijngaarde vertelt dat je dit het best kunt doen op een onafhankelijke site, niet op de site van de webshop zelf. “Veel negatieve reviews? Shop dan ergens anders.” 2. Controleer adres en klantenservice Via de website van een winkel kun je controleren waar die winkel gevestigd is en of de klantenservice telefonisch bereikbaar is. “Controleer via internet of er inderdaad een winkel zit op dat adres. Bel of mail vervolgens met een vraag. Zo kom je erachter of de klantenservice daadwerkelijk in orde is.” 3. Betaal achteraf of met een creditcard Criminelen kunnen ook betaalmethoden als iDEAL aanvragen voor hun malafide websites. Daarom is het volgens Wijngaarde van belang om een veiligere betaalmethode te gebruiken, zodat het risico dat je opgelicht wordt kleiner wordt. Als je bijvoorbeeld voor achteraf betalen kiest, hoef je pas te betalen als de goederen er zijn.”Sommige betaalfuncties, zoals betalen met een creditcard, bieden daarnaast extra zekerheid.” Komt de bestelling niet binnen, dan kun je het aankoopbedrag terugkrijgen, legt ze uit. De winkelier moet namelijk kunnen bewijzen dat het product is geleverd. 4. Trek de webshop na bij de politie Op de site Politie.nl is het mogelijk om te controleren of er meldingen zijn gedaan over een verkoper of een website. “Je kunt controleren op onder meer bankrekening, telefoonnummer of webadres.” Zijn er mensen opgelicht door de webshop, dan zul je dat daar zien. 5. Kijk hoelang een website bestaat Op websites als SIDN.nl of Who.is kun je achterhalen hoelang een website al bestaat en waar en wanneer de site is opgericht. “Een site die nog maar heel kort bestaat, kan een risico zijn. Dat geldt ook voor een Nederlandstalige website die staat geregistreerd aan de andere kant van de wereld.`” 257Zo check je of je wordt gefopt op Black Friday , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here