,

Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag, in niet mis te verstane bewoordingen.

El Salvador heeft sinds september bitcoin naast de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel. Dat betekent dat je bij bedrijven moet kunnen betalen met de cryptomunt en er bijvoorbeeld ook je belastingen mee kunt afrekenen.

Daarmee is El Salvador voorlopig uniek in de wereld, maar het komt het centraal-Amerikaanse land bepaald niet alleen op lof te staan. Het IMF liet eerder al weten grote bedenkingen te hebben en zegt het nu onomwonden: “Bitcoin moet niet als wettig betaalmiddel gebruikt worden.”

,

Wat is het IMF?

Bijna alle landen ter wereld zijn lid van het IMF, een organisatie die als doel heeft om de stabiliteit van het financiële systeem te bewaken. Landen in nood, die om wat voor reden dan ook niet meer op een betaalbare manier aan geld kunnen komen, kunnen geld lenen tegen strenge voorwaarden.

,

Gevaar voor het land

In een analyse van de financiële stand van het land schrijft de organisatie dat de grote prijsschommelingen van de bitcoin een gevaar vormen voor consumenten en het financiële systeem, nu de munt een officieel betaalmiddel is.

Bovendien kan het gebruik ervan ook voor de staatskas grote gevolgen hebben. De vrees is dat als consumenten, bedrijven, banken en de staat een groot deel van hun geld in bitcoin aanhouden, dit van de ene op de andere dag veel minder waard kan zijn, met alle gevolgen van dien.

,

,

Het land zou daarom wat het IMF betreft in ieder geval direct strenge eisen moeten stellen aan de kapitaaleisen voor banken die crypto’s op de balans hebben staan, om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen als de cryptomarkt weer inzakt.

Maakt het uit?

Het oordeel van het IMF kan voor El Salvador flinke gevolgen hebben. Landen die er financieel slecht voor staan kunnen namelijk geld lenen bij de organisatie, maar dan moeten ze wel aan een reeks voorwaarden voldoen. El Salvador is zo’n land. Het is al maanden met organisatie in overleg over een nieuwe lening uit Washington en kreeg vorig jaar ook al voor 389 miljoen dollar (345 miljoen euro) aan hulp.

Voordat het IMF steun geeft, wil het er zo zeker mogelijk van zijn dat het geld uiteindelijk weer terugkomt. Daarvoor worden vaak hervormingen geëist. Eerder liet de organisatie al weten dat het El Salvadors bitcoinplannen meeweegt in de onderhandelingen over een nieuwe lening.

,

Bitcoinstad

Alle scepsis van het IMF ten spijt, stoomt El Salvador juist flink door op bitcoingebied. Gisteren nog kondigde de president van het land aan dat het een nieuwe ‘bitcoinstad’ uit de grond wil stampen. Die zou volledig energieneutraal moeten worden door gebruik te maken van aardwarmte van een vulkaan.

Het geld om de stad te bouwen moet worden opgehaald via een speciale lening. Als onderpand daarvoor gebruikt het land bitcoins die het al bezit. Het is de bedoeling om de helft van de lening in de bouw van de stad te steken en de andere helft wordt gebruikt om meer bitcoins aan te schaffen.

,