,

In oktober verhoogden verschillende banken onder wie Rabobank de hypotheekrente. De angst voor een verdere stijging zorgde voor een enorme hausse in hypotheekaanvragen, zegt Martin Hagedoorn, productmanager bij De Hypotheekshop.

Heel veel aanvragen

“De week van 11 en 18 oktober staat zelfs in de top 5 met het hoogste aantal aanvragen sinds 2011. Ongeveer 15.000 aanvragen per week, bij alle geldverstrekkers samen. Normaal zijn dat er ongeveer 10.000 per week”, vertelt Hagedoorn. 

,

Het gaat dan om aanvragen voor de aankoop van een huis, maar ook voor verbouwingen en het oversluiten van een hypotheek.

Angst voor hogere rente

Nederlanders waren bang dat de rente zou stijgen. “Het is altijd lastig om te voorspellen wat de rente gaat doen, het is zo afhankelijk van het sentiment bij beleggers en het beleid van de centrale banken. Die verwachtten toen dat de centrale banken het opkoopbeleid zouden afbouwen. Gecombineerd met de inflatie, zorgde die verwachting voor een rentestijging”, legt Hagedoorn uit.

Nadat ECB-president Christine Lagarde in een toespraak liet weten dat er nog geen plannen waren voor het afbouwen van het stimuleringsprogramma van de ECB werd de markt weer rustig. Lagarde zei vandaag nog eens dat ‘onnodige’ afbouw van de steunmaatregelen “een onrechtvaardige tegenwind betekenen voor het herstel.” 

Impact van Lagarde

“Die woorden hadden veel impact, we zitten nu in rustiger vaarwater al komen er nog wel meer aanvragen binnen dan gemiddeld”, zegt Hagedoorn. 

De rente staat nu op 1,48 procent, een gemiddelde dat de hypotheekbemiddelaar berekent op basis van de rentes van hypotheken van verschillende aanbieders en met verschillende looptijden. “Daarmee blijft het laagterecord uit september (1,42 procent) in zicht”, besluit Hagedoorn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here