,

Ruim een jaar geleden, in juni 2020, moest Eric Wiebes even slikken. Unilever, één van de iconen van het Nederlandse bedrijfsleven, liet weten zijn hoofdkantoor te willen vestigen in Londen.

Het besluit kwam twee jaar nadat de soep- en zeepfabrikant een keus voor Rotterdam terug moest draaien, omdat de Britse aandeelhouders van het bedrijf geen brood zagen in wat ze ‘Rotterdoom’ noemden.

,

En dat nog wel nadat het kabinet er alles aan gedaan had om Unilever voor Nederland te laten kiezen. Het was zelfs bereid om een belasting af te schaffen waardoor de schatkist op jaarbasis 2 miljard euro zou mislopen.

Exit Unilever

Maar het mocht niet baten: de Britse aandeelhouders vreesden dat Unilever uit de FTSE100-index zou worden geknikkerd en ze zagen ook maar weinig in die typische Nederlandse wetgeving die de rechten van aandeelhouders inperkten.

Exit Unilever dus. Maar heel veel gevolgen voor de werkgelegenheid en de lokale en regionale economie heeft de verhuizing nog niet gehad, blijkt nu. RTL Z vroeg Unilever naar de ontwikkeling van het personeelsbestand en het aantal vestigingen in Nederland en de gemeente Rotterdam naar de economische gevolgen voor de gemeente en de regio.

,

,

“Er is geen baan verhuisd van Rotterdam naar Londen”, zegt Unilever. “Eind oktober 2021 werkten er 2700 mensen voor Unilever in Nederland verspreid over 5 vestigingen. Precies een jaar eerder waren dat 2400.”

Het bedrijf heeft kantoren op het Weena en aan het Hofplein in Rotterdam en een Food Innovation Centre in Wageningen. Ook meegeteld zijn mensen die werken in de fabrieken van Ben & Jerry’s in Hellendoorn en De Vegetarische Slager in Breda.

Meer personeel

Unilever breidde het aantal personeelsleden in Nederland verder uit door de overname van Paula’s Choice, een fabrikant van huidverzorgingsproducten.

Dat heeft een Europees hoofdkantoor in Amersfoort waar ‘ongeveer 100 mensen’ werken. “Er is dus sprake van een stijging van het aantal medewerkers van 300 op de bestaande sites en 100 op een nieuwe”, rekent het bedrijf voor.

,

In Rotterdam hebben ze ook maar weinig gemerkt van de verhuizing van Unilevers hoofdkantoor, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Unilever is nog altijd één van de grootste werkgevers in het centrum van de stad. Er is ook nooit een kantoor gesloten. Er is een statutaire zetel verplaatst naar Londen. De directe gevolgen daarvan voor de lokale economie zijn marginaal.”

Geen broodje minder verkocht

Doordat er op Weena 455 inmiddels 150 mensen méér werken dan een jaar geleden is er bijvoorbeeld ‘geen effect op de omringende horeca’. Die verkoopt door de verhuizing van Unilevers hoofdkantoor geen broodje minder. 

En het is ook al niet zo dat er minder aan Unilever gelieerde expats in Rotterdam verblijven. “Die hoeveelheid is stabiel gebleven.” Waarmee de soep in Rotterdam in ieder geval niet zo heet wordt gegeten als die in Den Haag misschien werd opgediend.

,

Van koek tot ketchup en cola: ons eten wordt duurder