,

Shell gaat weg uit Nederland. Weliswaar alleen met het hoofdkantoor, maar de petrochemische industrie, waar Shell groot in is en die lang een belangrijke plaats innam in Nederland, is geen groeisector. We moeten het daarom als BV Nederland op andere manieren gaan verdienen. En gelukkig hebben we heel wat sectoren en bedrijven die daarvoor goede kansen bieden.

Energietransitie en duurzaamheid, verdere digitalisering en groei van de platformeconomie (zoals bij Adyen en Booking.com) stuwen de groei van bepaalde sectoren, vertellen experts.

,

Maakindustrie

Vooral de maakindustrie biedt kansen, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie & Transport en Logistiek bij ABN Amro. Dat betekent dat daar meer mensen aan de slag kunnen.

Verder is de arbeidsproductiviteit daar hoog, door het gebruik van machines en automatisering, zegt hij. “Dat betekent dat daar in principe dus ook ruimte is voor loongroei en dat is goed voor de economie. In de dienstensector is het veel lastiger om de productiviteit te verhogen.”

,

,

Machinebouw

Met name de machinebouw groeit hard, aldus Swart. In september steeg de productie van alle industrie in Nederland met 11 procent, maar de machinebouw stak daar met een toename van 61 procent met kop en schouders bovenuit.

Daaronder valt onder andere ASML, dat machines bouwt waarmee grote chipproducenten als Intel en het Taiwanese TSMC chips maken. Dit bedrijf is zo’n beetje monopolist in de wereld en het groeit tegen de klippen op. In het derde kwartaal steeg de omzet met 30 procent.

Maar er zijn ook heel veel bedrijven, in de elektrotechniek en metaalsector, die toeleverancier zijn aan ASML, zegt Swart. Veel daarvan zitten er in Noord-Brabant, maar je hebt bijvoorbeeld ook VDL ETG, onderdeel van VDL Groep, dat in onder meer Almelo zit.

,

Elektrisch laden

Verder zijn er in Nederland bedrijven die sterk zijn op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrisch rijden, aldus Swart. Een bekend bedrijf is laadpalenfabrikant Alfen, dat ook in Amsterdam op de beurs staat.

Maar je hebt ook nog onder meer EV Box. Dat ging eerder dit jaar een samenwerking aan met Mercedes-Benz Trucks en met de grote Japanse bandenproducent Bridgestone om het aantal laadpunten in Europa uit te breiden. 

,

Verduurzaming

Swart noemt verder Ecotap, dat laadpalen levert, ook voor elektrische bussen en vrachtwagens. Er zijn in Nederland ook veel bedrijven die onderdelen voor laadpalen maken, zoals kabels, stekkers en elektronische componenten, legt Swart uit.

Verder hebben we met VDL en Ebusco twee producenten van elektrische bussen in huis.

Verduurzaming in het algemeen is een groeisector, zegt Maurice van Santen, senior econoom bij ING Bank. “Denk aan het isoleren van huizen, het plaatsen van zonnepanelen, huizen van het gas af halen. Dat levert veel werk op voor installatiebedrijven.” 

ICT

Daarnaast heeft hij goede verwachtingen van de ict-sector. “In de afgelopen 20 jaar groeide deze veel harder dan de Nederlandse economie en verwacht wordt dat die hoge groei nog wel een tijdje zal aanhouden. Dat komt mede doordat bedrijven veel uitbesteden en data opslaan in de cloud”, aldus Van Santen.

,

Made in Holland: boeketje nu door robot gemaakt