,

De non-foodsector (met onder andere kleding- en meubelwinkels) zette ruim 4 procent meer om, de foodsector juist bijna 2 procent minder dan het derde kwartaal van 2020. 

Internetverkopen stijgen minder hard

De internetomzet van de detailhandel kwam uit op 10 procent, de laagste groei in 7 jaar tijd. Voor het eerst in 5 jaar tijd was de omzetgroei voor ‘pure’ webwinkels hoger dan voor de zogenoemde multichannelers (die zowel via internet als via fysieke winkels verkopen).

,

,

De omzet van kledingwinkels nam met 12 procent het sterkst toe. Meubelwinkels draaiden weliswaar een hogere omzet dan in het derde kwartaal van 2020, maar hun verkoopvolume was wel lager. Winkels in consumentenelektronica zetten juist bijna 1,5 procent minder om.

Meer omzet online supermarkt

Online verkopen laten hetzelfde patroon zien. De internetomzet van kleding nam met 16 procent toe; die van tv’s, laptops en föhns daalde met 15 procent. In tegenstelling tot de fysieke supermarkten werden voedingsmiddelen online ruim 18 procent meer verkocht.

,

,

Sinds het tweede kwartaal van 2020 waren de gevolgen van de coronacrisis goed zichtbaar in de omzetgroei van de detailhandel. Tot het einde van dat jaar groeiden omzet en volume bovengemiddeld hard.

Derde kwartaal als breekpunt

In het eerste kwartaal van 2021 gooide de lockdown roet in het eten voor winkels die geen eten verkochten. Zij moesten de deuren gesloten houden en de online verkopen konden de daarmee gepaarde verliezen niet compenseren. 

Het tweede kwartaal van dit jaar daarentegen zag weer een enorme stijging in winkelverkopen, zowel fysiek als online. Het derde kwartaal is wederom een breekpunt, maar nu de andere kant op. Met een omzetgroei van 3,3 procent zit de detailhandel weer op het niveau van 2018 en 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here