,

In 2018 waren er 73 frauderende bedrijven, in 2019 waren het er 125 en in 2020 betrapten verzekeraars 125 bedrijven die de verzekering probeerden op te lichten. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars waar het AD en de NOS vandaag over schrijven.

Verdubbeling in twee jaar

In de eerste negen maanden van dit jaar werden er al 200 frauderende bedrijven ontmaskerd. “Dat komt neer op meer dan een verdubbeling in twee jaar tijd”, vertelt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars aan het AD.

Volgens het verbond komt de stijging mogelijk door de gevolgen van de coronacrisis. Weurding noemt als voorbeeld een horecaondernemer die een brandje wilde stichten maar per ongeluk het hele pand af liet branden.

,

Hoewel het om een klein aantal oplichtende ondernemers gaat, zijn er in Nederland ook maar relatief weinig zakelijke polissen. Daarnaast is er volgens Weurding vaker ‘een groter bedrag’ met de zakelijke polissen gemoeid.

Vervalste facturen

Vorig jaar werden er zo’n 13.000 fraudeurs ontmaskerd, een jaar eerder waren het er ruim 12.000. De cijfers zijn ongeveer vergelijkbaar met eerdere jaren. Het vaakst wordt gefraudeerd met autoverzekeringen. Mensen claimden bijvoorbeeld meer schade dan er werkelijk werd aangericht of vervalsten facturen.

Ook wordt er vaak gefraudeerd bij het afsluiten van een verzekering. “Mensen verstrekken de verkeerde gegevens, waardoor de verzekeraar geen juist beeld heeft van de situatie”, vertelt Weurding aan de NOS. “Daardoor kan de premie ten onrechte lager zijn vastgesteld.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here