NU.nl

, Voorpagina Ga naar de inhoud

,

,

,

NU.nl
NU.nl heeft je steun nodig

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Zo werkt het

, Woensdag 27 oktober 2021

|

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

,

Ruimtetelescoop Hubble voor tweede keer dit jaar kapot

Ruimtetelescoop Hubble voor tweede keer dit jaar kapot

,

Ruimtetelescoop Hubble kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord van het oude apparaat staan sinds maandag in een zogeheten safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is, laat ruimtevaartorganisatie NASA weten.

De Hubble moest half juni ook worden stilgezet. Toen deed de stroomvoorziening van een computer aan boord van de satelliet het niet goed. Het duurde een maand voordat de NASA het probleem had gevonden en de Hubble kon overschakelen op een reserve-stroomvoorziening.

De Hubble werd in april 1990 gelanceerd en draait dus al meer dan 31 jaar in een baan rond de aarde, op een hoogte van ruim 500 kilometer. Hij onderzocht onder meer afgelegen sterrenstelsels, waardoor wetenschappers een beter beeld hebben gekregen van het ontstaan van het heelal. Ook maakte hij bekende foto’s van verre nevels.

De Hubble kreeg in 2009 zijn laatste onderhoudsbeurt. Hoelang de instrumenten het nog volhouden, is niet bekend. Als de NASA de ruimtetelescoop aan zijn lot overlaat, kan hij ergens in de komende tien jaar langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.

In december moet de opvolger van de Hubble naar de ruimte gaan. Die ruimtetelescoop, de James Webb, is door de Verenigde Staten, Europa en Canada samen gebouwd. De James Webb kan nog verder en scherper zien dan de Hubble.

,

nutech

Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here