,

Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren gaat de beleggingen ‘stap voor stap’ verkopen. In het eerste kwartaal van 2023 zullen alle belangen in olie-, gas- en kolenbedrijven verkocht zijn, verwacht ABP. 

Steun van deelnemers

Het besluit heeft ‘geen negatief effect’ op het rendement dat ABP over meerdere jaren haalt en ook niet op de hoogte van de pensioenen, verwacht het fonds. Er is veel steun voor vanuit deelnemers en werkgevers. Die wilden al langer dat ABP zou stoppen met investeren in fossiele brandstoffen.

,

De reden voor het besluit is het onlangs verschenen klimaatrapport van het IPCC, de organisatie van de Verenigde Naties die onderzoek naar klimaatverandering verzamelt. Volgens dit rapport moet direct op wereldwijde schaal actie worden ondernomen om de opwarming van de aarde te verminderen. Hiervoor moet de uitstoot van CO2 ‘snel en ingrijpend omlaag’, aldus het ABP. 

‘Bijdrage leveren’

“Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius”, aldus Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van het pensioenfonds. 

,

,

Met de stap geeft ABP gehoor aan jarenlange druk op het fonds om afscheid te nemen van investeringen in bedrijven die fossiele brandstoffen protesteren. In 2017 weigerde het fonds dit nog te doen, omdat het er in geloofde als aandeelhouder invloed te kunnen uitoefenen op de bedrijven. 

Onvoldoende invloed als aandeelhouder

“Wij stappen niet uit de energiesector, dat is de makkelijke weg”, aldus een woordvoerder destijds. Ruim vier jaar later komt ABP hier op terug. “ABP ziet onvoldoende kans om als aandeelhouder invloed op hen uit te oefenen en ze de overstap te laten maken naar duurzame energie”, aldus het persbericht.

Toch heeft het fonds de hoop nog niet opgegeven dat het als aandeelhouder invloed kan uitoefenen. De pensioenreus gaat zich nu richten op sectoren waar veel fossiele brandstoffen gebruikt worden, elektriciteitsbedrijven, auto-industrie en de luchtvaart. 

“Voor deze beleggingen scherpen we de criteria in 2022 verder aan”, aldus Wortmann. “En we blijven ons hard maken om de subsidies op fossiele activiteiten te stoppen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here