,

Klokkenluiders, een imagoprobleem, te veel macht: het zijn roerige tijden voor Zuckerbergs miljardenimperium. En dan wil het bedrijf ook nog van de naam Facebook af.

Met die mogelijke naamswijziging zou oprichter en baas Mark Zuckerberg minder aandacht willen voor Facebook, het sociale netwerk waar zijn zakelijke succes ooit mee begon. Dat zou dan een onderdeel zijn van het moederbedrijf met de nieuwe nog onbekende naam. 

Die nieuwe naam moet symbool staan voor de ambitie van Facebook om meer te doen dan alleen sociale media en chatdiensten. “Dat klinkt als een rationalisering voor een naamsverandering. Maar dat heeft geen zin als je niet eerste de zaken op orde brengt”, zegt Cees van Riel, Emeritus hoogleraar reputatiemanagement aan de Erasmus Universiteit.

,

Zuckerberg representeert trots en schaamte

Als Zuckerberg erop uit is om een andere richting op te gaan door het moederbedrijf een andere naam te geven, dan is het een logische stap, zegt merkendeskundige Paul Moers. 

“Dan wil je de verwarring en associatie met het merk Facebook voorkomen. Maar als je reputatieschade ermee wil wegpoetsen, dan gaat dat voor geen millimeter werken”, zegt Moers. 

Van Riel denkt er net zo over. “Of hij het bedrijf nou Konijnenbrood of Facebook noemt, het is Zuckerberg die de trots en schaamte van hele bedrijf representeert.”

,

,

Een snelle naamsverandering heeft volgens hem geen effect op de reputatie van het merk. “Als je het doorvoert zonder de veranderingen in het fatsoen en een nieuw productportfolio dan is het een cosmetische wijziging en kan het niet serieus worden genomen.”

Het kan wel onderdeel zijn van een heel merkveranderingstraject, zegt Van Riel. “Maar een naamsveranderingen zonder dat traject is vergelijkbaar met je auto een nieuwe kleur geven. Wat erin zit blijft ook hetzelfde.”

,

Video: Facebook wil dat je gaat vergaderen in VR