,

Als de herstructurering in 2022 en verkoop zijn afgerond, blijven alleen het Groningenveld en de ondergrondse opslag in Norg en Grijpskerk in handen van de NAM. 

Sluiting Groningenveld

Reden voor de voorgenomen verkoop is de beperkte ruimte die NAM momenteel heeft om in de kleinere olie- en gasvelden te investeren, zegt directeur Johan Atema in een toelichting. Een uitbater met meer investeringsruimte zou daarom beter zijn voor de kleine velden.

Verder wijst hij op de rol van die kleine velden in de leveringszekerheid van aardgas en op de werkgelegenheid in de regio’s. Tot slot moet de mogelijke verkoop de NAM robuuster maken in de afwikkeling van de sluiting van het Groningenveld. 

,

Vier losse bv’s

De kleine olie- en gasvelden moeten in de volgende bv’s worden ondergebracht:

  1. De offshore velden, inclusief infrastructuur en de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder
  2. De gas- en olievelden, inclusief infrastructuur, in Noord- en Zuid-Holland
  3. Gasvelden en infrastructuur in Friesland, inclusief de Waddenzee
  4. Olieveld Schoonebeek en de omliggende gasvelden

,

Het nieuws van de verkoop komt op dezelfde dag dat de NAM, die volledig in handen is van aandeelhouders Shell en Exxon Mobil, zegt niet meer alle rekeningen te willen betalen voor versterkingsoperatie van huizen in Groningen. 

De rekeningen die in het eerste halfjaar van 2020 zijn ingediend, heeft de NAM ‘onder protest’ betaald. De rekeningen over het tweede halfjaar van 2021 en het eerste kwartaal van 2021, betaalt het bedrijf slechts voor 60 procent.

Alleen noodzakelijke kosten

“De NAM kan, ondanks herhaalde informatieverzoeken, nog steeds niet goed beoordelen of de facturen in lijn zijn met de eerder gemaakte contractuele afspraken”, zegt het bedrijf daarover. NAM stelt dat het volgens de versterkingsovereenkomst uit zomer 2018 alleen hoeft op te draaien voor kosten die noodzakelijk zijn voor de veiligheid.

De NAM zegt verder te constateren dat de richtlijnen waarmee huizen in de bevingsgebieden worden beoordeeld, niet genoeg rekening houden met de versnelde afname van de gasproductie. 

,

,

Demissionair ministers Stef Blok van Economische Zaken en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laten in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de kosten ‘conform de verantwoordelijkheden van de NAM en de bestaande overeenkomsten’ zijn doorbelast aan de NAM. 

Geen extra hinder

Zij houden de NAM aan hun volledige betaalverplichting en zien het als een reële mogelijkheid dat geschil uitmondt in juridische procedures. De bewoners van de provincie Groningen moeten hier geen hinder van ondervinden, benadrukken de ministers.

NAM-aandeelhouder Shell benadrukt dat zij, ondanks de opsplitsing van de NAM, ‘gecommitteerd blijft aan de mensen in Groningen en aan alle afspraken die met de Nederlandse overheid zijn gemaakt’. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here