Scoreverloop:
7′ Bergsvand 1-0
30′ Graham Hansen 2-0
68′ Terland 3-0
91′ Syrstad Engen 4-0

België en Noorwegen gingen samen op kop in voorrondegroep F van het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland met 7 op 9. De Flames achtten het moment geschikt om Noorwegen de loef af te steken. Zelf had het twee 7-0-zeges op zak tegen Albanië en Kosovo en de Noren waren in Polen niet verder gekomen dan 0-0.

Maar Noorwegen is natuurlijk een topland, de nummer 12 van de wereld en er al altijd bij op een WK, België nog nooit. Het klasseverschil was vanaf de eerste minuut duidelijk. Een gretige thuisploeg was overal een stapje sneller dan de Flames, die achter de feiten aanholden.

Doelvrouw Evrard had haar handen vol, redde een pak kansen, maar kon de snelle 1-0 van Bergsvand niet vermijden. Die mag na 7 minuten te makkelijk koppen op een corner.

 

Evrard en haar verdedigers moesten alle zeilen bijzetten, want de Noorse golven bleven maar aanspoelen.

Toch zat een Belgische gelijkmaker er uit het niets in: Wijnants kopte vrijstaand net over en Wullaert miste na een mooie doorsteekpass van Wijnants. Het waren zeldzame maar gevaarlijke tegenprikken van de bezoeksters.

De Noren maalden er niet om en bleven aan een hoog tempo aanvallen. Sterspeelster Graham Hansen profiteerde van balverlies op het middenveld, liep p het Belgische doel af, omspeelde 2 verdedigers en trapte staalhard binnen. De 2-0 bij de  rust was meer dan verdiend voor de thuisploeg.

Rechtstreeks WK-ticket lijkt ver weg

Coach Ives Serneels rekende op dezelfde namen na de rust en in het eerste kwartier was de partij ook in evenwicht. De Caigny kopte de aansluitingstreffer op de paal en Vanhaevermaet wou graag een penalty na een duw in de 16, maar die kwam er niet.

Zonder tegengoal kon Noorwegen de tweede helft controleren, het hoefde ook niet echt meer. Naar het einde toe kwam de thuisploeg voor een enthousiast publiek evenwel weer opzetten. Reiten bediende Terland, die randje buitenspel de bal voorbij Evrard schoof.

België bracht 4 frisse krachten in, maar die konden het tij niet meer keren. Een goaltje had de situatie minder uitzichtloos gemaakt, maar die werd integendeel nog erger. Een schot van Systad Evrard week af op Tysiak: 4-0.

De eerste van de groep mag rechtstreeks naar het WK, de tweede speelt barrages. Na vanavond lijkt wel duidelijk dat Noorwegen dat pleit in zijn voordeel heeft beslecht. Al is er natuurlijk nog de return op 2 september 2022.

België zal eerder naar Polen moeten kijken om de 2e plaats. Polen won vanavond met 2-0 van Albanië en wipte over België naar de 2e plaats. 

“Noorwegen was beter vandaag”

Amber Tysiak: “Het was een moeilijke match. Bij momenten hebben we wel goed gevoetbald en kwamen we er goed uit. Maar als je naar de individuele kwaliteiten van de tegenstanderz kijkt, dan is dat pure klasse. Daar hebben we het vandaag moeilijk tegen gehad.”

“Op enkele belangrijke momenten was het net niet. Ik denk dat we even goed 1-1 hadden kunnen maken in de eerste helft. Wij lieten dat liggen, maar zij scoorden dan wel.”

 

“We zitten nu niet in zak en as, we mogen niet vergeten wat we afgelopen week al gebracht hebben. Het is nog lang. De druk verhoogt nu wel, maar we moeten uit de moeilijke momenten van vandaag leren en groeien als team.”

Zonder doelvrouw Nicky Evrard was de score hoger opgelopen: “De eerste helft was moeilijk, maar het is erg dat we hier 4 goals slikken. Als we eerlijk zijn, was Noorwegen wel beter vandaag.”

 

“Het verschil lag in enkele sleutelmomenten. Wij pakten bijvoorbeeld ongelukkig een tegengoal, wij raakten dan de paal. Gaat die bal binnen, dan heb je weer een wedstrijd.”

 

“We mogen nu niet alles negatief bekijken. We speelden tegen een goed Noorwegen. Wij moeten nog wat stappen zetten.”

Bondscoach Ives Serneels vond de 4-0 “zwaar”: “In de match waren er beslissende momenten waarop Noorwegen scoorde. Wij hadden de mogelijkheden om de 2-1 te maken, met Wijnants en Wullaert en De Caigny. Aan de overzijde viel dan de 3-0.”

“Voor mij is belangrijk met de kwaliteiten van deze groep dat iedereen geprobeerd heeft er 100 procent voor te gaan. In Polen (0-0) was ik heel teleurgesteld dat we daar na 10 minuten niet meer gevoetbald hebben. Vandaag stonden we tegen een ploeg met alleen profs. Daar ligt voor ons nog werk op de plank, we moeten proberen progressie te maken.”

Aanvoerster Tessa Wullaert wilde niet te negatief zijn: “Wanneer we de bal hadden, durfden we vooruit te spelen. Dat deden we tot dusver niet tegen grote ploegen. We hebben Noorwegen soms gedomineerd. We hielden goed de bal bij, maar vonden geen diepgang.”

 

“Het is jammer, maar we wisten dat het hier moeilijk zou worden. Het is fijn dat mensen denken dat we hier iets kunnen rapen, maar we moeten realistisch zijn. Zij hebben veel kwaliteiten, wij moeten nu kijken naar Armenië en Polen.”

 

 

Reacties na de 4-0-nederlaag tegen Noorwegen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here