NU.nl

, Voorpagina Ga naar de inhoud

,

,

,

NU.nl
NU.nl heeft je steun nodig

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Zo werkt het

, Woensdag 27 oktober 2021

|

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

,

Fraudehelpdesk mag geen namen van mogelijke fraudeurs verzamelen

Fraudehelpdesk mag geen namen van mogelijke fraudeurs verzamelen

,

De Fraudehelpdesk mag geen gegevens over mogelijke daders van fraude verzamelen en bewaren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een vergunningsaanvraag daarvoor afgewezen, meldt de toezichthouder dinsdag.

De privacywaakhond oordeelt dat de Fraudehelpdesk geen opsporingsinstantie is. Ook kunnen mensen onterecht als fraudeur worden bestempeld, zegt de AP.

De Fraudehelpdesk adviseert slachtoffers van fraude en geeft voorlichting aan burgers en bedrijven. De organisatie wil ook meldingen van fraude registreren, inclusief persoonsgegevens van vermoedelijke daders.

Volgens de AP heeft de Fraudehelpdesk geen strafrechtelijke gegevens nodig voor het uitoefenen van zijn taak. Het verzamelen van namen, telefoonnummers en e-mailadressen van vermoedelijke daders is in principe voorbehouden aan politie en justitie.

“Bij politie en justitie zijn er allerlei waarborgen ingebouwd, om te voorkomen dat onbevoegden bij die gegevens kunnen en te garanderen dat mensen zich kunnen verdedigen tegen beschuldigingen. In een verhoor op het politiebureau kan een verdachte zijn kant van het verhaal vertellen. Dat is bij de Fraudehelpdesk niet het geval”, zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

“De risico’s zijn groot als wij de Fraudehelpdesk toestaan een ‘politiedatabase’ te beheren, met daarin allerlei gegevens van mensen die mogelijk misdaden hebben begaan, maar waarbij dat niet bewezen is.”

,

nutech

Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here