,

Dat bleek tijdens een vergadering van de energieministers van de EU in Luxemburg. Er zijn grote verschillen tussen de EU-landen voor wat betreft de energiemix, hun belastingbeleid en de sociale situatie.

Dat betekent dat er niet één oplossing is die voor alle EU-landen kan worden toegepast, aldus Eurocommmissaris voor energiezaken Kadri Simson.

,

Maatregelen

In sommige landen van de EU zijn er grote gevolgen van de prijsstijgingen van energie. De Europese Commissies staat dan ook toe dat landen bepaalde maatregelen nemen om die gevolgen wat te verzachten. Denk daarbij aan inkomenssteun voor consumenten en tijdelijke verlaging van de btw.

Zo heeft het kabinet in Nederland besloten om gezinnen gemiddeld voor 400 euro te compenseren voor de hogere energierekening. Ook het bedrijfsleven kan overigens gebruik maken van compensatie.

,

,

Nederland tegen ingrijpen op energiemarkt

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat vindt dat de EU de markt wel zijn gang moet laten gaan en niet moet ingrijpen op de energiemarkt. Andere landen, zoals Spanje en Griekenland, willen dat wel en de Franse regering wil de stroomprijs niet meer koppelen aan die van gas.

Nederland is er samen met acht andere EU-landen, waaronder Duitsland, tegen dat er maatregelen worden genomen die in strijd zijn met de Europese binnenmarkt voor gas en elektriciteit. Blok vindt wel dat de stroomverbindingen tussen de lidstaten verbeterd kan worden.

,

Hoge kosten voor consumenten

De gasprijzen stijgen momenteel hard door internationale ontwikkelingen, zoals onder meer een hogere vraag vanuit Azië. Daardoor krijgen veel consumenten en bedrijven te maken met aanzienlijke hogere kosten voor gas.

Nederlanders met een vast contract blijven gewoon hun afgesproken prijs betalen. Maar als je een variabel contract hebt, of je vaste contract loopt af en je moet dat verlengen, dan krijg je te maken met hogere prijzen.

,

Er zijn zelfs energiebedrijven die hogere tarieven willen rekenen aan consumenten, ondanks het feit dat ze een vast contract hebben. Ze dreigen zelfs met afsluiten als consumenten niet akkoord gaan met hogere prijzen. Maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) steekt daar een stokje voor.

Ook lastig voor bedrijven

Bedrijven hebben al aangegeven dat te zullen doorberekenen in hun prijzen voor consumenten. Sommige grootverbruikers van energie hebben al gezegd hun productie een tijd stil te leggen, omdat het niet meer uit kan.

,

Dit is waarom je gasrekening zo hoog is (en waarom dat voorlopig nog zo blijft)