NU.nl

, Voorpagina Ga naar de inhoud

,

,

,

NU.nl
NU.nl heeft je steun nodig

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Zo werkt het

, Woensdag 27 oktober 2021

|

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

,

Coronapas vanaf 1 november in alle Belgische horeca verplicht

Coronapas vanaf 1 november in alle Belgische horeca verplicht

,

België heeft vanwege het sterk oplopende aantal positieve tests besloten om de coronapas in horeca en sportscholen in het hele land verplicht te stellen. Vanaf vrijdag wordt bovendien in alle openbare plekken binnen een mondkapje weer verplicht. De maatregelen gaan drie maanden gelden.

De coronapas was al verplicht in Brusselse horeca en de invoering in Wallonië was ook al eerder beklonken.

In onder meer winkels, winkelcentra, zorginstellingen, concertzalen, sportcentra, bibliotheken en erediensten is vanaf vrijdag een mondkapje verplicht. Die mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar de coronapas gebruikt wordt.

“Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken”, lichtte premier Alexander De Croo de maatregelen toe. Hij riep de Belgen op weer zoveel mogelijk thuis te werken.

België besloot volgens VRT Nieuws om vanwege het oplopende aantal besmettingen in het land versneld actie te ondernemen via aangescherpte coronamaatregelen. “We zijn vervroegd samen gekomen, omdat niemand om de cijfers heen kan”, aldus De Croo, die sprak over een “herfstgolf”.

Vlaamse horecakoepel vroeg zelf om coronapas

Horeca Vlaanderen had zelf voorgesteld om deze winter het COVID-19 Safe Ticket aan te bieden, meldt VRT Nieuws. Het besluit is dus geen verrassing maar komt wel iets sneller dan gedacht, aldus een woordvoerder van de horecakoepel. “Voor ons is het cruciaal dat er niets verandert aan het pinten drinken op café.”

Wel vindt Horeca Vlaanderen het volgens de nieuwszender jammer dat het personeel nog steeds een mondmasker moet dragen. Horecabezoekers zouden gemengde reacties geven op de coronapas.

Ziekenhuizen moeten bedden reserveren voor COVID-19-patiënten

Door de toename van het aantal COVID-19-patiënten moeten de Belgische ziekenhuizen over twee weken opnieuw opschalen naar fase 1A. Dat houdt in dat 25 procent van de capaciteit op intensieve zorg moet worden gereserveerd voor COVID-19-patiënten.

België registreerde op 22 oktober 5.300 positieve coronatests. Dat is 75 procent meer dan een week eerder (3.022).

Belgische huisartsen willen alleen nog zieke patiënten testen op COVID-19 en dus geen zogenoemde hoogrisicocontacten meer, meldt de Belgische huisartsenvereniging Domus Medica in een persbericht dat in bezit is van VRT Nieuws. De huisartsenpraktijken en -posten van onze zuiderburen zouden omkomen in het werk door het oplopende aantal coronabesmettingen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here